Wereldwijd heliumtekort slecht nieuws voor ballonnenindustrie en ziekenhuizen

thinkstock
De heliumvoorraad slinkt zienderogen. Wereldwijd kampen we met een tekort. Helium wordt niet enkel gebruikt om ballonnen op te blazen, het is ook een belangrijk materiaal in de farmaceutische industrie, daar zou een tekort wel eens dramatisch kunnen zijn.

De ballonnenindustrie heeft het tekort al mogen voelen. De Amerikaanse keten Party City heeft afgelopen donderdag aangekondigd 45 van hun 850 winkels te sluiten. De toegenomen heliumschaarste heeft een negatieve impact op de verkoop van hun latexballonnen. De CEO van het bedrijf liet weten een alternatieve heliumbron te hebben gevonden die vanaf deze zomer ingezet kan worden. 

Dat we in een rampscenario mogelijk wat minder ballonnen zullen kunnen opblazen, is niet het einde van de wereld, maar helium wordt ook gebruikt in air bags en MRI- en NMR-scanners. Ziekenhuizen gebruiken helium om de apparatuur te koelen. We hebben helium dus broodnodig. In de Verenigde Staten alleen al zijn er 13.000 actieve MRI-scanners, wereldwijd zijn dat er 50.000. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Leonarda Van Opbroecke

    Ballonnen gevuld met helium, hoe leuk het ook voor kinderen is, moesten al heel lang verboden zijn. Ben zeker als je aan een kind vraagt wat hij het liefst heeft...een ballon of bv een walvis dat in leven blijft. Kiest hij voor het laatste.

  • Jos Spriet-Dewaele

    Het is nog niet op en tegen dan kan er misschien al een oplossing zijn. Het moest op in Texas voor 2015 en nu gaan jammeren dat het bijna zo ver is heeft helemaal geen zin.

  • Sébastien Bo

    Ballonen zouden verboden moeten worden, er zijn duizenden vogels die er elke dag aan dood gaan, 1 stukje in hun bek en ze sterven.