Wereldprimeur: IJsland verplicht bedrijven om mannen en vrouwen gelijk te betalen

Als het aan IJsland ligt, behoort de nationale loonkloof tot de geschiedenis
Thinkstock Als het aan IJsland ligt, behoort de nationale loonkloof tot de geschiedenis
Sinds 1 januari van dit jaar is het in IJsland wettelijk verplicht om mannen en vrouwen in dezelfde functie evenveel te betalen. Het Scandinavische land is daarmee het eerste ter wereld om dit principe wettelijk te verankeren.

Op dit moment verdienen IJslandse vrouwen nog altijd gemiddeld 14 tot 18 procent minder dan mannen. In oktober vorig jaar stopten duizenden IJslandse vrouwen exact om 2.38 uur met werken, als protest tegen de loonkloof. Groeperingen die opkomen voor de rechten van vrouwen berekenden dat vrouwen na die tijd elke dag voor niks werken.

IJsland streeft ernaar om deze loonkloof in 2022 helemaal te dichten. De nieuwe wet zal daaraan bijdragen. 

De verplichting geldt zowel voor bedrijven als voor overheidsinstellingen met minstens vijfentwintig werknemers. Zij moeten, op straf van een boete, dezelfde loonschalen hanteren voor mannen en vrouwen. De overheid voert controles uit en verleent een certificaat als aan de verplichting is voldaan.

De maatregel werd vorig jaar op 8 maart, internationale dag van de vrouwenrechten, aangekondigd. Hij kreeg de steun van zowel meerderheid als oppositie.

IJsland scoort al langer erg goed inzake gendergelijkheid. Het land voert de "Global Gender Gap Index" van het Wereldeconomisch Forum (WEF) aan. Die meet onder meer de kloof tussen mannen en vrouwen inzake economische participatie, politieke mandaten, gezondheid en onderwijs. België staat op de 31ste plaats, met een loonkloof van ongeveer 6 procent voor voltijdse werknemers. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.