Wereldprimeur: IJsland verplicht bedrijven om mannen en vrouwen gelijk te betalen

Als het aan IJsland ligt, behoort de nationale loonkloof tot de geschiedenis
Thinkstock Als het aan IJsland ligt, behoort de nationale loonkloof tot de geschiedenis
Sinds 1 januari van dit jaar is het in IJsland wettelijk verplicht om mannen en vrouwen in dezelfde functie evenveel te betalen. Het Scandinavische land is daarmee het eerste ter wereld om dit principe wettelijk te verankeren.

Op dit moment verdienen IJslandse vrouwen nog altijd gemiddeld 14 tot 18 procent minder dan mannen. In oktober vorig jaar stopten duizenden IJslandse vrouwen exact om 2.38 uur met werken, als protest tegen de loonkloof. Groeperingen die opkomen voor de rechten van vrouwen berekenden dat vrouwen na die tijd elke dag voor niks werken.

IJsland streeft ernaar om deze loonkloof in 2022 helemaal te dichten. De nieuwe wet zal daaraan bijdragen. 

De verplichting geldt zowel voor bedrijven als voor overheidsinstellingen met minstens vijfentwintig werknemers. Zij moeten, op straf van een boete, dezelfde loonschalen hanteren voor mannen en vrouwen. De overheid voert controles uit en verleent een certificaat als aan de verplichting is voldaan.

De maatregel werd vorig jaar op 8 maart, internationale dag van de vrouwenrechten, aangekondigd. Hij kreeg de steun van zowel meerderheid als oppositie.

IJsland scoort al langer erg goed inzake gendergelijkheid. Het land voert de "Global Gender Gap Index" van het Wereldeconomisch Forum (WEF) aan. Die meet onder meer de kloof tussen mannen en vrouwen inzake economische participatie, politieke mandaten, gezondheid en onderwijs. België staat op de 31ste plaats, met een loonkloof van ongeveer 6 procent voor voltijdse werknemers. 
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Zelfde werk, zelfde uurloon, klinkt zo logisch maar is helaas niet overal waarheid Ook in België niet

 • Jan Verstrepen

  Dus gaan de lonen van de mannen naar beneden want zo begrijpen werkgevers het en gelijk hebben ze.

 • René Van Halen

  Is dat hier ook niet het geval? Ik kan mij niet voorstellen dat een man aan de band bij ons bedrijf meer verdient dan een vrouw aan de band.

 • André Van Laethem

  Ik ken zelfs gezinnen waar de vrouw meer betaald wordt dan den man voor dezelfde job in hetzelfde bedrijf. Wil men misschien een vergoeding op de koop toe voor dat #metoo gedoe te sponseren ?

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Voor hetzelfde werkvolume ?