Wereldprimeur: homoseksueel trio erkend in Colombia

Alejandro Rodriguez (links), Victor Prada (centraal) en Manuel Bermudez.
afp Alejandro Rodriguez (links), Victor Prada (centraal) en Manuel Bermudez.
Drie homoseksuele mannen zijn in Colombia elkaars partner geworden. Zij zijn naar eigen zeggen het eerste officieel geregistreerde homoseksuele trio ter wereld.

Alejandro Rodriguez, Manuel Bermudez en Victor Hugo Prada hebben een polygame relatie. Sinds 3 juni zijn ze officieel geregistreerd als partners in hun woonplaats, de miljoenenstad Medellín in Colombia, meldt The Guardian. Van een huwelijk is geen sprake, aangezien trouwen in Colombia alleen mogelijk is voor duo's. Wel zijn de mannen sinds de registratie officieel elkaars partners en familie. Dat betekent onder andere dat ze dezelfde erfrechten hebben als getrouwde stellen.

Rodriguez en Bermudez zijn achttien jaar samen. Hugo Prada werd vier jaar geleden onderdeel van de relatie. Aan een Colombiaans radiostation lieten de mannen weten dat ze graag een legale basis wilden voor hun huishouden. "e wilden onze familie, en daarmee ook onze rechten, vaststellen."

Eigenlijk wilden de mannen een viertal worden. Zij hadden sinds 2009 ook een relatie met de Colombiaan Alex Esneider Zabala. Hij overleed drie jaar geleden aan maagkanker.

Bermudez en Rodriguez waren in 2000 het eerste homoseksuele koppel dat geregistreerd partnerschap verkreeg in het Zuid-Amerikaanse land. Zij werden daarbij geholpen door een advocaat die tevens homorechtenactivist is. Dezelfde man hielp het stel nu om Hugo Prada officieel erkend te krijgen als extra partner in de relatie. In Colombia zijn polygame relaties niet ongewoon. Wel is dit de eerste keer dat een homoseksuele relatie tussen meer dan twee mensen is erkend.