Wereldomroep maakt eigen film over Wilders

UNKNOWN

Radio Nederland Wereldomroep heeft een korte film gemaakt als antwoord op de verwachte anti-Koranfilm 'Fitna' van Geert Wilders. De film moet de vele vragen die wereldwijd over de kwestie leven beantwoorden. Hij verspreidt het filmpje via internet in het Engels, Arabisch en Indonesisch.

Vrijheid en reacties
In de negen minuten durende film 'Over Fitna, Nederland en Wilders' reist de hoofdpersoon vanuit de islamitische wereld naar ons land. Hij wil weten hoe het hier zit met de vrijheid van meningsuiting, de rol van de regering en de reacties van moslims die in Nederland wonen.


Aan het woord komen onder anderen Wasif Shadid, hoogleraar interculturele communicatie Universiteit Leiden, en Mohammed Rabbae, voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen en voormalig Tweede Kamerlid van GroenLinks. Ook zijn eerder uitgezonden uitspraken te zien van Wilders en premier Balkenende.

Journalistieke uitleg
Volgens waarnemend hoofdredacteur Wim Jansen van de Wereldomroep leiden Wilders' aankondiging van de film en de discussie daarover in Nederland overal in de wereld tot vragen. Hij zegt dat in het eigen filmpje op een "journalistieke manier" uitleg wordt gegeven.


De Wereldomroep informeert via radio, tv en internet wekelijks tientallen miljoenen mensen over ontwikkelingen in Nederland, Europa en de wereld. De film is te zien op www.aboutfitnathemovie.com en op de Nederlandse site van de Wereldomroep. (belga/edp)