Wereldleiders: "We stoppen nog deze eeuw met fossiele brandstoffen"

De zeven wereldleiders die momenteel samen zitten op de G7-top in Duitsland hebben afgesproken dat we nog voor het einde van deze eeuw moeten stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Ze beslisten ook dat de temperatuur van de aarde met niet meer dan twee procent mag stijgen in vergelijking met het begin van de industriële revolutie. Met die afspraak lopen de wereldleiders vooruit op de klimaattop die de Verenigde Naties in december in Parijs organiseren.

Dat akkoord - een "bindend engagement" - mag vooral op het conto gezet worden van Duits bondskanselier Angela Merkel en Frans president Francois Hollande. Zij ijveren al langer voor actie tegen het broeikaseffect. Merkel was, voordat zij Frau Bundeskanzler werd, een tijdje minister van Milieu. Beiden zijn bevreesd voor een herhaling van de conferentie van Kopenhagen van 2009, die enkel negatieve resultaten voor de bestrijding van de opwarming van het klimaat opleverde. Op het einde van het jaar is er een nieuwe klimaattop in Parijs, die overal omschreven wordt als "de top van de laatste hoop".

Het was Merkel die vroeg om te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen tegen het einde van deze eeuw, en volgens de Financial Times gingen de andere aanwezige wereldleiders daarmee akkoord. Tegen 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen al met 40 tot 70 procent gedaald zijn ten opzichte van vandaag. Volgens Merkel moet het resultaat eerder bij de 70 dan bij de 40 procent liggen, "omdat 40 procent duidelijk niet genoeg is".

De wereldleiders spraken ook af dat de temperatuur op aarde met niet meer dan twee graden zou stijgen sinds het begin van de industriële revolutie. Verder zullen ze proberen om 100 miljard dollar per jaar vrij te maken voor armere landen, om hen te helpen met hun klimaatdoelstellingen.

Niet nieuw

Let wel, de toezegging rond de klimaatsdoelstelling is niet nieuw. In 2009 stelden de G8-leiders in het Italiaanse L'Aquila ook dat de gemiddelde wereldtemperatuur met niet meer dan twee graden Celsius mocht stijgen ten opzichte van het begin van de industriële revolutie. Deze toezegging werd gedaan in de aanloop naar de klimaatconferentie in Kopenhagen datzelfde jaar. De doelstelling werd opgenomen in het klimaatverdrag dat daar gesloten werd.

Rusland

Ook over de toestand in Rusland en Oekraïne is in Duitsland door de verschillende wereldleiders gedebatteerd. Wanneer de situatie in Oekraïne verslechtert, zullen de sancties tegen Rusland aangescherpt worden. EU-president Donald Tusk had zich daar gisteren voorafgaand aan de top al hard voor gemaakt. Het EU-besluit daartoe moet nog deze maand genomen worden. Tusk is ervan overtuigd, de 28 lidstaten achter zijn standpunt te kunnen scharen.

Europa maakte in maart al duidelijk dat de strafmaatregelen tegen Moskou pas opgeheven worden als op het einde van het jaar de bepalingen van het in februari beklonken vredesakkoord van Minsk volledig zijn omgezet. Probleem daarbij is echter dat de Oekraïense president Petro Porosjenko zelf een aantal van die bepalingen openlijk met voeten treedt.

Dat op Kiev geen enkele druk wordt gezet, is natuurlijk ook Moskou opgevallen. Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin herinnerde de EU en de VS eraan, dat meer dan één partij de bepalingen van Minsk-2 in de praktijk moet omzetten. Dus moet de oproep ook aan Oekraïne, in het bijzonder zijn pro-Westerse regering, gericht worden, zei Peskov, aangehaald door het agentschap Interfax.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, verzocht het Westen, geen heroplaaiend geweld in de Donbass-regio meer toe te laten. Net als het Westen steeds louter Russische betrokkenheid impliceert, impliceert Moskou in het vorige week heropgelaaide geweld een provocatie met het oog op de bespreking -en verlenging- van het Westerse sanctieregime.

Moskou steunt volgens het Westen de separatisten in het oosten van Oekraïne en eigende zich onrechtmatig de Krim toe. De annexatie van het schiereiland was in 2014 reden om Rusland uit de G8 te zetten en weer verder te gaan als G7.

Door de 'zaak-Oekraïne' werd Rusland uit de G8 gestoten, waardoor het verbond van de leidende mondiale industriestaten weer in zijn oorspronkelijk G7-formaat vergadert.

Angele Merkel op de G7 top in Duitsland
EPA Angele Merkel op de G7 top in Duitsland
Angela Merkel praat met haar Amerikaanse collega Barack Obama tijdens de G7-top in het Beierse Krün
EPA Angela Merkel praat met haar Amerikaanse collega Barack Obama tijdens de G7-top in het Beierse Krün

Volgende top

De slotdag van de G7 werd ook bijgewoond door leiders van Irak en enkele Afrikaanse landen (Tunesië, Algerije, Senegal en Nigeria). Behalve het bedreigen van Rusland en de klimaatkwestie kwamen ook de traditionelere onderwerpen aan bod: strijd tegen de terreur, economische ontwikkeling en de rol van de vrouw. Met de Afrikaanse leiders werd de vluchtelingencrisis in het Middellandse-Zeegebied aangesneden. Die kwestie baart vooral G7-lid Italië kopzorgen. Ook het "verbeteren" van de strijd tegen epidemieën kwam, met Ebola in het achterhoofd, ter sprake. 

De volgende top van de G7 vindt in 2016 in de Japanse kustplaats Shima plaats. Het stadje van ongeveer 50.000 inwoners ligt in een vakantiegebied in Midden-Japan, dat voor zijn Shinto-schrijn bekend is. Welke thema's volgend jaar centraal zullen staan, ligt nog volledig open. "De wereld kan tegen dan compleet veranderd zijn", luidde het tijdens de G7 op Schloss Elmau vanuit de Japanse delegatie.

De voorzitter van de groep van de zeven belangrijkste industrielanden wisselt jaarlijks. De laatste top in Japan vond plaats in 2008 op het Noord-Japanse eiland Hokkaido.