Wereldgezondheidsorganisatie: trollen ondermijnen strijd tegen coronavirus

De behoefte aan informatie over de crisis rond het coronavirus is enorm. Ook op de luchthaven van Bangkok staan medewerkers met gezichtsmaskers klaar om mensen op de hoogte te houden
AFP De behoefte aan informatie over de crisis rond het coronavirus is enorm. Ook op de luchthaven van Bangkok staan medewerkers met gezichtsmaskers klaar om mensen op de hoogte te houden
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor “trollen en complottheorieën” die de strijd tegen het coronavirus ondermijnen.

De directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ergert zich mateloos aan de verspreiding van allerlei onzin over het jongste coronavirus. “Trollen en complottheorieën ondermijnen het werk van iedereen die zich met het virus bezig houdt”, aldus de WHO-baas. “Laten we het hebben over feiten, niet over angst. Iedereen moet kunnen beschikken over de juiste informatie om zichzelf zo goed mogelijk te kunnen beschermen.”

Volgens de WHO voert zij een strijd op twee fronten: tegen het virus en tegen alle misinformatie die de ronde doet. De misinformatie zou volgens sommige epidemiologen misschien ook wel moeten worden behandeld als een virus omdat zij even ‘besmettelijk’ zou zijn.

Trump

De WHO en medici storen zich bijvoorbeeld mateloos aan de nieuwsuitzending op de Russische tv, in het programma Vremya (Tijd). Daarin koppelt een gast het coronavirus 2019-nCoV aan president Donald Trump. Hij claimt dat Amerikaanse inlichtingendiensten en farmacieconcerns achter de uitbraak zouden zitten.

Andere berichtgeving koppelt de uitbraak van het virus aan een Chinese vrouw uit Wuhan die vleermuissoep eet. De video met haar maaltijd verscheen samen met de eerste berichten over het nieuwe virus in de Chinese stad en ging heel de wereld over. Onderzoek wijst dat de video is opgenomen in 2016. Bovendien zit de vrouw niet in Wuhan aan tafel maar op Palau, een eiland in de Stille Oceaan.

Laten we het hebben over feiten, niet over angst. Iedereen moet kunnen beschikken over de juiste informatie om zichzelf zo goed mogelijk te kunnen beschermen

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO

‘Slangengriep'

Op sociale media doen ook allerlei ‘wetenschappelijke onderzoeken’ de ronde die volgens experts elke grondslag missen. Zo wordt bijvoorbeeld het nieuwe virus geheel onterecht in verband gebracht met slangen en wordt er gesproken over de ‘slangengriep’.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Catherine MISTIAEN

  Sla een waarschuwing nooit in de wind en neem het altijd au sérieux. 'Trollen' en de 'dark side' boezemen mij inderdaad al gans mijn leven angst in. Maar paniek is echt niet nodig! We weten trouwens niét waar dit virus vandaan komt. En als dit virus behoort tot 'de Evolutie', moeten we zéker niet panikeren. Kalm blijven en gewoon verder doen.

 • Peter Janssen

  Ironisch...who-baas heeft het over feiten en angst? Misschien zelf eens de feiten geven vanwaar dit virus kwam?Transparantie zorgt ervoor dat er niet gespeculeerd wordt..overigens is het de media en who zelf die angst opwekken door uitvergroten van deze uitbraak..de griep eist jaarlijks veel meer dodelijke slachtoffers over de hele wereld maar dat wordt dan niet zo en dágenlang aan de grote klok gehangen..

 • Hubert Wouters

  Het wordt hoog tijd dat men de trollen eens deftig aanpakt en dat men zich allesbehalve moet generen om hen zwaar, zeer zwaar te straffen.

 • Hubert Wouters

  Het wordt hoog tijd dat men de trollen eens deftig aanpakt en dat men zich allesbehalve moet generen om hen zwaar, zeer zwaar te straffen.

 • Ricci Latte

  Er is slecht één schuldige, nu ja om geen namen te noemen, en dat is De Chinese Overheid. Ze lijken nog onder Mao zijn regime te leven, het is een ware schande hoe zij dit hebben late escaleren!