Wereldbevolking groeit in 2019 tot 7,67 miljard mensen met grootste grote groei in Afrika

Illustratiebeeld
REUTERS Illustratiebeeld
We zullen de start van 2019 met meer dan 7,67 miljard mensen vieren. Dat zijn er 83 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Dat deelt de Duitse Stichting Wereldbevolking (DSW) vrijdag in Hannover mee.

Vooral de Afrikaanse bevolking kende een sterke groei. Vandaag leven er ongeveer 1,3 miljard mensen. Maar volgens de huidige prognoses van de Verenigde Naties zal dat aantal tegen 2050 -met 2,5 miljard mensen- bijna verdubbeld zijn.

"Een van de hoofdoorzaken voor de bevolkingsgroei in Afrika, ten zuiden van de Sahara, is het hoge aantal ongewenste zwangerschappen", zei DSW-voorzitster Renate Bähr. Een op de twee vrouwen kan zo'n zwangerschap niet voorkomen, zelfs al zouden ze dat willen. "Dat heeft als gevolg dat vrouwen er gemiddeld één kind meer op de wereld zetten dan ze wensen."

Redenen zijn gebrekkige voorlichting, geen anticonceptie, geen goede gezondheidszorg en het gebrek aan gelijke rechten voor vrouwen.

Illustratiebeeld
AP Illustratiebeeld4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Paul Hoornaert

  waar de grootste miserie heerst worden de meeste kinderen geboren hoog tijd dat men aan kinderbeperking denkt

 • Lucien Mertens

  Het échte probleem...wij vermenigvuldigen onszelf naar de verdommenis. En dat is bij de idiote politici van die wereld zelfs nooit het vermelden waard. Wir schaffen das...

 • pieter De Potter

  Ik dacht eerder dat met de toegenomen beschaving het (wereld-)geboortecijfer zou dalen.

 • Els Vervoort

  Hoe kun je zo ooit de honger uit de wereld helpen?