Wereldberoemde Victoria Falls “dreigen op te drogen”: waterpeil op laagste punt in kwarteeuw

Links de watervallen op 17 januari, rechts de watervallen op 4 december.
Reuters Links de watervallen op 17 januari, rechts de watervallen op 4 december.
De Zambiaanse president Edgar Lungu vreest dat de wereldberoemde Victoria Falls, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe, dreigen op te drogen door de klimaatverandering. Het waterpeil bevindt zich er momenteel op het laagste punt in een kwarteeuw.

De Victoria Falls worden in de lokale taal ‘Mosi oa Tunya’ (ofwel de rook die dondert) genoemd, maar van deze beschrijving is vandaag de dag niet veel te zien. In het natte seizoen stort zoveel water naar beneden dat een mist ontstaat aan de 107 meter lagere rivier Zambezi.

Het is niet ongebruikelijk dat de Victoria Falls tijdens het droge seizoen, tussen september en januari, minder spectaculair ogen, maar dit jaar bevindt het waterpeil zich op het laagste niveau in een kwart eeuw.

De Zambiaanse president Edgar Lungu heeft tijdens een interview met de Britse zender Sky News “het opdrogen” van de Victoria Falls in verband gebracht met klimaatverandering en gewaarschuwd dat ze ooit volledig zouden kunnen verdwijnen.

“Willen we de Zambezi doorgeven zonder de machtige Victoria Falls? Willen we Afrika doorgeven aan de volgende generatie zonder de machtige Victoria Falls? Is het dat wat we willen? Er zijn ingrepen en maatregelen die we nu kunnen nemen.”

De toenemende droogte bedreigt niet alleen toeristische trekpleisters in Zambia, maar ook de energievoorziening in het land en doet ook de honger toenemen in het zuiden van Afrika. Twee miljoen mensen in Zambia en nog eens zeven miljoen mensen in buurland Zimbabwe hebben nood aan voedselhulp.

Lungu ergert zich dan ook aan de klimaatontkenners. “Het is een ernstig probleem en een echt probleem, en we zijn verrast als mensen het trivialiseren en zeggen dat het niet bestaat. Ze leven in een andere wereld, maar hier in Zambia voelen wij de effecten van de klimaatverandering elke dag, en het heeft gevolgen voor iedereen.”
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kees Huls

  @Ludo Thibis. Dus als ge ziek wordt gaat ge niet naar den dokter. Want Moeder Natuur bepaalt dat. Ik denk daar anders over en denk dat je maatregelen moet nemen wanneer die mogelijk zijn. Het betekent ook dat in heel veel, meest arme, landen het steeds moeilijker wordt om zich te voeden. Maar Moeder Natuur wil dat zo en dat wij deze mensen opvangen dan waarschijnlijk ook. Ge hebt zeker geen (klein)kinderen!

 • Vladimir De Leeuw

  Geef eens een definitie van "klimaatontkenner" : is dat iemand die ontkent dat er een klimaat is? Is dat iemand die ontkent dat het klimaat wijzigt? Is dat iemand die ontkent dat CO2 een noemenswaardige rol speelt in het klimaat? Is dat iemand die ontkent dat het minieme menselijke aandeel in de CO2-concentratie een rol speelt in de klimaatwijziging? Iedereen weet toch dat het klimaat wijzigt, met en zonder de mens, en al voordat de mens bestond, ook in Afrika.

 • Danny Govaerts

  Hoeveel miljoen liter water wordt er stroom opwaarts nu gebruikt voor industriële landbouw die 15 jaar geleden nog niet bestond. Een gekend verhaal is toch dat een Indiër daar land heeft gekocht van de regering de bevolking verjaagd en er industriële groenten is gaan kweken in een woestijn zo groot als België.

 • patrrik versys

  Dat is misschien niet zo slecht want het peil van de oceanen zou stijgen, dit water komt dan niet al meer in de oceaan waardoor het peil misschien wel daalt, dat zal dan ook wel aan de milieuvervuiling liggen

 • piet deridder

  Heu en herstel zal langer duren. De natuur had zo’n 10 duizend jaar nodig na een ijstijd voor een temperatuurstijging van circa 4 °C, ons lukt dat in een paar honderd jaar. In ruimtetijden: in 1 seconde. Maar daarna blijft de temperatuur voor duizenden jaren op een sterk verhoogd niveau hangen, met alle gevolgen van dien.