Wereldberoemde Franse chef-kok Paul Bocuse (91) overleden

AFP
De Franse topchef Paul Bocuse is op 91-jarige leeftijd overleden. Bocuse was een van de bekendste chef-koks ter wereld en beschikte al meer dan vijftig jaar over een restaurant met drie Michelinsterren.

Bocuse, "de vader van de Franse gastronomie", overleed in zijn restaurant L'Auberge Du Pont de Collonges in de buurt van Lyon in het bijzijn van zijn familie. Hij leed al enkele jaren aan de ziekte van Parkinson. Hij zou binnenkort 92 worden.

L'Auberge Du Pont de Collonges beschikt al sinds 1965 over drie Michelinsterren. Geen enkel ander restaurant krijgt al zo lang onafgebroken de hoogste quotering van de Franse gastronomische gids. Volgens sommige critici is het restaurant nochtans al een hele tijd over zijn hoogtepunt heen, omdat er geteerd wordt op de reputatie van Bocuse en minder aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van het eten.

Bocuse werd ook wel eens de "paus van de Franse keuken" genoemd. De gastronomische gids Gault&Millau had hem uitgeroepen to "kok van de eeuw". Maar hij was ook tot ver buiten de Franse grenzen bekend als een van de spilfiguren van de "Nouvelle Cuisine", een beweging die naam maakte met eenvoudige bereidingen, verse ingrediënten en attractieve presentatie.

"Mythische figuur"

Ook breidde hij zijn netwerk van restaurants uit tot in het buitenland. Zo heeft hij restaurants geopend in onder meer Japan en New York. Voorts is hij ook bekend dankzij de Bocuse d'Or, een internationaal concours dat in 1987 gelanceerd werd en dat een springplank vormt voor heel wat jonge koks.

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een reactie op het overlijden Bocuse omschreven als "de belichaming van de Franse keuken". "Zijn naam omvatte de Franse gastronomie in al haar generositeit, haar respect voor traditie, maar ook voor haar inventiviteit", meldt Macron. De Franse gastronomie verliest "een mythische figuur die haar grondig zal hervormd hebben".

"Paul Bocuse is dood, de gastronomie is in rouw", schreef de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb op Twitter. "Monsieur Paul wás Frankrijk. Eenvoudig en genereus. Uitmuntend en levenskunst. De paus van de gastronomen heeft ons verlaten. Dat onze chef-koks, in Lyon en alle uithoeken van de wereld, nog lang de vruchten van zijn passie mogen plukken." 
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marc De Rouck

  Zonder afbreuk te doen aan de verdienste en de kwaliteiten van Mr. Paul, toch even verder kijken en dan zie je dat ook Mr Marc van de familie Haeberlin , Auberge de L'ill in de Elsace, reeds 50 jaar ononderbroken 3 sterren heeft bij Michelin. Ere wie ere toekomt. De toekomst is verzekerd.

 • Jan Van Rompaey

  Ik had het geluk hem te ontmoeten op een cruiseschip op de Middellandse zee. Ik heb heel veel respect voor die kunstenaar.

 • Eric Vaeske

  Rip Mr Paul

 • Huysmans Michiel

  Een groot man is niet meer. Paul Bocuse gaat de geschiedenis in als de kok die de basis legde voor de keuken van vandaag.

 • Didier VandeVyver

  heb daar jaren geleden het genoegen gehad daar te kunnen tafelen en hij kwam de klanten goede dag zeggen .. zeer goed onvergetelijk gegeten en uiterst vriendelijke man