Wereldberoemde chirurg die Siamese tweelingen scheidde, overleden aan coronavirus

James Goodrich was de chirurg die in 2016 de tweeling Jadon en Anias McDonald van elkaar kon scheiden.
Montefiore Hospital James Goodrich was de chirurg die in 2016 de tweeling Jadon en Anias McDonald van elkaar kon scheiden.
James Goodrich (73), de wereldberoemde neurochirurg die erin slaagde de Amerikaanse tweeling Jadon en Anias McDonald van elkaar te scheiden, is gisteren overleden na complicaties door het coronavirus. “Hij was een baken voor onze instelling en zal erg gemist worden”, aldus het New Yorkse ziekenhuis waar hij meer dan 30 jaar werkte. 

Goodrich leidde in 2016 een team van een veertigtal artsen die na een lange, maar vooral zeer delicate operatie de tweeling Anias en Jadon van elkaar kon scheiden. Het was een staaltje van topchirurgie, want de hoofdjes van de toen 13 maanden oude tweeling waren aan elkaar gegroeid. De operatie duurde maar liefst 27 uur.

In 2004 slaagde Goodrich er al in om de Filipijnse tweeling Carl en Clarence Aguirre van elkaar te scheiden. Ook die operatie was een huzarenstukje.

(Lees verder onder de foto)

Jadon en Anias kijken elkaar voor het eerst in de ogen
Videostill CNN Jadon en Anias kijken elkaar voor het eerst in de ogen

Collega’s reageren

Het Montefiore Medical Center noemde Goodrich dan ook een pionier in de behandeling van kinderen met complexe neurologische aandoeningen. “Jim was in veel opzichten het hart en de ziel van onze afdeling - een topchirurg, een leraar van wereldklasse en een geliefde collega voor iedereen.”

“Zijn plotselinge verlies is hartverscheurend en hij zal altijd in onze gedachten blijven”, aldus een collega van Goodrich nog. Nog volgens het aangeslagen personeel van het ziekenhuis was Goodrich een “nederige en oprecht zorgzame man” die “niet naar de schijnwerpers verlangde en geliefd was bij zijn collega’s en staf”.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Toran Korshnah

    Innige deelneming. Een held heeft ons verlaten.