Wereldberoemd Thais strand ‘The Beach’ blijft twee jaar langer gesloten

Maya Bay, Ko Phi Phi, Thailand
thinkstock Maya Bay, Ko Phi Phi, Thailand
Maya Bay, ook bekend als ‘The Beach’ van de gelijknamige film met Leonardo DiCaprio, blijft twee jaar langer gesloten voor toeristen. Volgens de Thaise autoriteiten heeft de door toerisme beschadigde natuurpracht meer tijd nodig om zich te herstellen. Vanaf juni 2021 zullen bezoekers opnieuw kunnen genieten van het vakantieparadijs.

Toeristen zijn sinds juni 2018 niet meer welkom op het wereldberoemde strand van Maya Bay. De parelwitte stranden waren bedekt met afval van de duizenden toeristen die er per dag vertoefden. De situatie werd almaar erger. Snorkelaars braken stukjes koraal af om mee naar huis te nemen als souvenir, afvalwater werd in het helderblauwe water gedumpt en honderden bootjes dobberden rond in de baai. 

Sinds de toeristenban lijkt Moeder Natuur zich langzaam te herstellen. Het gaat de goede richting uit, maar volgens de Thaise autoriteiten is Maya Bay nog niet klaar voor bezoekers. “De voorziene openingsdatum is momenteel juni 2021. Dat is twee jaar langer dan gepland. Ons team herevalueert elke drie maanden de situatie”, zegt Songtam Suksawang, hoofd van Thailands National Park Department (NPD). 

Maya Bay, april 2018.
AFP Maya Bay, april 2018.

Ongeveer 10.000 koralen werden vorig jaar herplant. Deze groeiden met succes tot Thailand enkele weken geleden met een hittegolf kampte. De temperatuur van het zeewater steeg bijgevolg tot 32 graden Celsius. “Dit is veel te warm voor de nieuwe koralen en vertraagt de groei”, verduidelijkt Suksawang. 

Intussen heeft een grote groep zwartpuntrifhaaien een thuis gevonden in de baai. Deze dieren, die belangrijk zijn voor het ecosysteem, helpen onder meer het aantal vissen in balans te houden aan de koraalriffen. De aanwezigheid van de haaien was vorig jaar nog ondenkbaar, tussen al die toeristenbootjes.

Bezoekersaantal

Om een nieuwe catastrofe op het vakantieparadijs te vermijden, willen de Thaise autoriteiten het maximale bezoekersaantal beperken. Zo zullen er 1.200 mensen per dag toegelaten worden op het strand van Maya Bay, verdeeld over vier tijdsblokken. “We willen duurzaam toerisme realiseren”, aldus Suksawang. “Dit erfgoed moet doorgegeven worden aan onze volgende generaties.” Naar schatting telde Maya Bay voor de sluiting dagelijks ongeveer 5.000 bezoekers.

Hoewel de baai verboden terrein is, kunnen bezoekers nog wel een glimp opvangen vanop boten die dagelijks voorbij Maya Bay varen. Bovendien is snorkelen vlakbij de baai nog steeds toegestaan. 

Maya Bay voor de toeristenban
AP Maya Bay voor de toeristenban5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf janssens

  Vernietiging van de mariene fauna en flora gebeurt de laatste jaren in een versneld tempo in Azië. Niet alleen in Thailand, maar ook in Indonesië, Maleisië en de Filippijnen. Ik ga er al jaren op reis en het is opvallend hoe snel de rifkwaliteit er de laatste jaren op achteruitgaat. De massale komst van Chinese toeristen is daarvan een grote oorzaak. Zij kunnen amper zwemmen, laat staan duiken en eten het liefst de zeldzame zeedieren waar ze grof geld voor betalen. Gewoon verschrikkelijk.

 • Stefanie van Dijk

  Als ze slim zijn houden ze het nadien ook in eigen beheer; beperkte aantallen per dag met enkel reders die aan bepaalde eisen voldoen en af en toe een dag weer compleet toe. Als ze het straks weer gewoon loslaten is het binnen de kortste keren weer om zeep

 • romy verhove

  Het is en zal zo moeten zijn, mensen en natuur iets wat nog altijd niet samenhangt in 2019 .

 • Michel Devos

  Dat noemen we dan beleid . Respect voor de Thaise overheid .Kunnen ze bij ons nog van leren.

 • Jef Heffens

  Gelijk hebben ze daar in Thailand. Veel van onze toeristen zijn trouwens totaal respectloos voor de natuur als ze in vakantie gaan. Je kan aan hun gedrag in vakantie moeilijk aannemen dat ze geciviliseerd zouden kunnen zijn.