Wereldberoemd Japans Shuri-kasteel gaat in vlammen op

Fotomontage HLN
EPA / AP Fotomontage HLN
In Japan is het hoofdgebouw van het monumentale Shuri-kasteel, dat is erkend als werelderfgoed, vandaag in vlammen opgegaan. De brand legde ook nog een ander gebouw van het kasteel in de stad Naha op het zuidelijke eiland Okinawa in de as. Dat melden plaatselijke media. Er zouden geen gewonden zijn.

Het vuur ontstond donderdag lokale tijd kort voor 2.40 uur 's nachts (woensdag 18.40 uur Belgische tijd). Er is een onderzoek geopend naar de oorzaak van de brand, bericht het Japanse nieuwsagentschap Kyodo.

Het Shuri-kasteel is niet alleen opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst, het is ook een belangrijke toeristische attractie van Okinawa. Het staat symbool voor het semi-onafhankelijke koninkrijk Ryukyu, dat zo'n 450 jaar bestond (1429-1879) tot het door Japan werd geannexeerd. In 1945 werd het kasteel tijdens de Slag om Okinawa door de Amerikaanse troepen gebombardeerd. Het werd in 1992 heropgebouwd.

Vlammen slaan uit het dak van het wereldberoemde Shuri-kasteel op het Japanse eiland Okinawa.
AP Vlammen slaan uit het dak van het wereldberoemde Shuri-kasteel op het Japanse eiland Okinawa.
AFP
AFP
AP
REUTERS
Brandweermannen proberen het vuur te doven.
AP Brandweermannen proberen het vuur te doven.
Het hoofdgebouw van het Shuri-kasteel in volle glorie.
AP Het hoofdgebouw van het Shuri-kasteel in volle glorie.
Het Shuri-kasteel en domein in mei 2017.
AP Het Shuri-kasteel en domein in mei 2017.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dries Van Rymenant

  Deze zomer nog geweest in 2014 ook, erg jammer dit! RIP

 • Stef Luyten

  Binnen 6 maanden volledig terug heropgebouwd.... in China maken ze daar geen problemen van.

 • Karel Tichmann

  Het Koninkrijk Ryukyu, dat zo’n 450 jaar bestond (1429-1879) tot het door Japan werd geannexeerd. De VS bezetten Japan na de oorlog en veranderden Okinawa in een ware kolonie. Pas in 1972, 27 jaar na het einde van de oorlog, keerde het eiland terug naar Japan. Okinawa had in 1972 een keuze: blijf bij de US, wordt zelfstandig, of ga terug naar Japan. Okinawa heeft een verkeerde keuze gemaakt, zelfstandigheid was de enigste en juiste keuze. Miyakojima is het mooiste van al die Ryukyu eilanden.

 • jozef louis

  Hou toch op met dat over gedramatiseerd kommentaar. Heel Japan telt nog maar 7 originele kastelen en dit is er zeker geen van, opgebouwd tussen 1946 en 1992. Wordt meer opgebouwd voor de toeristen en basta. Bijna geen origineel stuk hout aan