Werd schuilplaats Abaaoud verklikt door zijn broer?

Abdelhamid Abaaoud
afp Abdelhamid Abaaoud
Yassine Abaaoud, de broer van Abdelhamid Abaaoud, zit sinds 10 oktober in een Marokkaanse cel en is daar de laatste dagen meer dan waarschijnlijk ondervraagd over zijn broer. Gisteren raakte al bekend dat de Marokkaanse veiligheidsdiensten de Franse politie op het spoor zetten van Abdelhamid Abaaoud. Mogelijks hadden ze die informatie dus van Yassine Abaaoud.

Yassine Abaaoud verbleef tot 15 januari 2015 in de gevangenis van Oudenaarde maar werd daar vrijgelaten, net op de dag dat het Belgische gerecht de terreurcel van Verviers oprolde waarvan zijn broer het brein zou zijn geweest. De maanden nadien bleef het stil rond de man, maar begin oktober dook hij plots op in Turkije. Op 10 oktober zetten de Turkse autoriteiten hem immers op een vliegtuig naar het Marokkaanse Agadir, waar hij bij aankomst meteen gearresteerd werd.

"Ik kan bevestigen dat meneer Abaaoud door Turkije op een vliegtuig naar Marokko is gezet, maar dat gebeurde niet op vraag van het Belgische federale parket", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.

Volgens De Wereld Morgen en Le Desk verbleef Abaaoud sindsdien in de gevangenis van Salé, nabij Rabbat, maar werd hij afgelopen zaterdagavond uit zijn cel gehaald en vermoedelijk meegenomen voor ondervraging. Sinds gisteravond of mogelijk vroeger zit hij opnieuw in zijn cel.

Woensdag bestormde de Franse politie een appartement in Saint-Denis, waar Abdelhamid Abaaoud zich schuilhield. Abaaoud kwam daarbij om het leven. Mogelijk kregen ze van Yassine Abaaoud informatie die hen op het spoor van zijn broer bracht.

Younes Abaaoud

Er wordt voorlopig weinig informatie gegeven over Yassines banden met de terreurorganisatie . Het is wel geweten dat Younes Abaaoud, de jongere broer van Yassine en Abdelhamid vorig jaar op dertienjarige leeftijd onder aansporen van Abdelhamid radicaliseerde en naar Syrië trok, waar hij zich nog steeds bevindt. Hij zou de een van de jongste Europese Syriëstrijders zijn die aan de zijde van IS vecht.

Younes Abaaoud, een van de jongere broers van Abdelhamid die op zijn dertiende naar Syrië trok.
archieffoto - Twitter Younes Abaaoud, een van de jongere broers van Abdelhamid die op zijn dertiende naar Syrië trok.