Welke vrouw komt op het tiendollarbiljet?

THINKSTOCK
Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft aangekondigd dat het nieuwe gezicht op het tiendollarbiljet een vrouw wordt. Dat zou de eerste vrouw op de Amerikaanse dollar worden, in meer dan een eeuw tijd. Maar welke vrouw? Om dat uit te maken, vraagt minister van Financiën Jack Lew mensen te reageren op een speciale website en via de hashtag: #thenew10.

Op dit moment staat op het tiendollarbriefje nog de afbeelding van Alexander Hamilton, een van de 'founding fathers' van de VS en minister van Financiën onder president George Washington (de eerste president van de Verenigde Staten van 1789 tot 1797). De enige wettelijke voorwaarde voor het nieuwe gezicht is dat de gekozen vrouw overleden moet zijn. Minister Lew van Financiën liet weten dat hij op zoek is naar een vrouw die 'veel heeft betekend voor onze democratie'.

Lew zal aan het einde van het jaar bekendmaken welk portret het briefje zal gaan sieren. Overigens komt het biljet pas in 2020 in omloop. Dat jaar is het de honderdste verjaardag van het negentiende amendement uit de Amerikaanse grondwet, waarin het stemrecht voor vrouwen is vastgelegd. Er wordt inmiddels druk gespeculeerd over mogelijke kandidaten. 

Hieronder vier kanshebbers:

Harriet Tubman (1822-1913)

Een heldin uit de slavernijgeschiedenis. De als slaaf geboren Tubman bracht honderden slaven met haar 'Underground Railroad' naar het vrije noorden van de Verenigde Staten en naar Canada.

Tubman werd nog niet zo lang geleden winnaar bij de campagne WomenOn20's om een vrouw op het briefje van twintig dollar te krijgen.

Een foto van Harriet Tubman van rond het jaar 1885.
AFP Een foto van Harriet Tubman van rond het jaar 1885.

Betty Friedan (1921 - 2006)

Ook Betty Friedan wordt genoemd. De in 2006 overleden 'oermoeder van het moderne feminisme' riep in 1970 vrouwen op te staken. De belangengroep die zij had opgericht (de National Organization for Women, NOW) hield een 'vrouwenstaking voor gelijkheid' om aandacht te vragen voor ongelijke betaling. De actie - de eerste nationale demonstratie van de vrouwenbeweging - werd een groot succes.

Betty Friedan in 1960
cc - Fred Palumbo Betty Friedan in 1960

Eleanor Roosevelt (1884 - 1962)

De vrouw van Franklin D. Roosevelt (president van 1933 tot 1945) was de eerste first lady die meer was dan de 'vrouw van'. Ze ontpopte zich tot invloedrijke mensenrechtenactiviste. Na de oorlog ging ze naar Parijs om er tijdens de Algemene Vergadering de Verenigde Staten te vertegenwoordigen. Onder meer door haar actieve deelname kwamen de pas opgerichte Verenigde Naties op 10 december 1948 tot de Universele Verklaring van de Rechten van Mens.

Eleanor Roosevelt.
U.S. National Archives and Records Administration Eleanor Roosevelt.

Rosa Parks (1913-2005)

Rosa Parks weigerde in 1955 in Montgomery, Alabama, in het gesegregeerde Zuiden om haar zitplaats in de bus af te staan aan een blanke. Haar arrestatie en de daaropvolgende boete van 14 dollar leidden tot massale protesten, onder leiding van een jonge dominee, Martin Luther King. Haar kleine daad van verzet gaf de beweging voor gelijke rechten een enorme stimulans.

In haar autobiografie 'My Story' uit 1992 schreef ze: "Altijd zeggen de mensen dat ik weigerde mijn plaats op te geven omdat ik moe was, maar dat is niet waar. Ik was fysiek niet moe, niet vermoeider althans dan gewoonlijk aan het eind van een werkdag. (...) Nee, het enige waar ik moe van was, was van toegeven."

Rosa Parks rond het jaar 1950.
AP Rosa Parks rond het jaar 1950.