Welgestelde ouders uit Chicago staan voogdij van hun tieners af voor studiebeurs

De eerste gevallen van “onethisch” aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming door voogdijtransfers werden in de omgeving van Chicago ontdekt.
© Cameron Davidson/Corbis De eerste gevallen van “onethisch” aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming door voogdijtransfers werden in de omgeving van Chicago ontdekt.
Ook in de VS bestaan er een systemen om minder gegoede studenten financieel bij te staan. Rijke ouders behoren in principe niet tot die doelgroep, maar blijken soms toch erg ver te gaan om mee te profiteren. In Chicago stonden het afgelopen anderhalf jaar zeker 38 welgestelde ouders de voogdij over hun kinderen af, aan familieleden of vrienden, om zo een studiebeurs te scoren.

Als de kinderen van 16-17 jaar een voogd krijgen, kunnen ze aanspraak maken op financiële onafhankelijkheid en zo ook op een studiebeurs en andere sociale uitkeringen, omdat enkel hun eigen inkomsten in rekening worden gebracht. Vanaf hun 18 zijn de tieners meerderjarig en loopt het voogdijschap sowieso af. De tactiek is legaal maar wel omstreden. De voogdij doorgeven aan iemand anders “neemt middelen weg van studenten uit gezinnen met een gemiddeld of laag inkomen”, zegt Andrew Borst directeur inschrijvingen aan de universiteit van Illinois. “Het is legaal, maar we stellen er ons ethische vragen bij”.

Aan de Wall Street Journal (WSJ) gaf een vrouw uit de omgeving van Chicago toe dat ze vorig jaar het voogdijschap over haar 17-jarige dochter doorgaf aan haar zakenpartner. Nochtans genoot het gezin van een jaarinkomen van meer dan 225.000 euro. Maar de moeder beweert dat ze samen met haar echtgenoot al 540.000 euro had gestoken in de studies van hun oudere kinderen. Hun huis wordt op meer dan 1 miljoen euro geschat, maar is niet afbetaald. Spaargeld is er ook niet. Zelfs met hun aanzienlijke gezinsinkomen zagen ze het dus niet zitten de zware studiekosten te betalen.

Alleen papierwerk

Het was voor het bewuste gezin heel eenvoudig om het voogdijschap over te dragen. Het vergde enkel wat papierwerk: de ouders en het meisje moesten zelf niet eens voor de rechter verschijnen, enkel de voogd in spe. De dochter moest daarna alleen 3.770 euro van een vakantiejob aangeven en kreeg vervolgens een financiële tegemoetkoming van de overheid van in totaal zo’n 42.000 euro. De overige 16.000 euro van het jaarlijkse inschrijvingsgeld - ruim 58.000 euro aan de privéschool die ze koos - betalen haar grootouders.

Journalisten onderzochten meer dan 1.000 rechtszaken in Lake County (Illinois) en vonden er 38 waarbij de rechter een overdracht van voogdij toestond voor een tiener in ‘high school’. De meeste van die gezinnen betrekken een woning met een waarde van om en bij de 450.000 euro, waarvan sommige zelfs meer dan 900.000 euro geschat worden. Als verantwoording voor de aanstelling van een voogd voor hun kroost zeggen ze allemaal iets als: “De voogd kan de minderjarige educatieve en financiële ondersteuning en kansen bieden die haar ouders zelf niet zouden kunnen bieden”.

In heel de VS?

Het waren de non-profitnieuwssite ProPublica Illinois en de WSJ die gisteren de kat de bel aanbonden. De onderzoeksjournalisten legden een veertigtal gevallen van de omstreden praktijk bloot in Lake County. Ze spitten verder en vonden al gelijkaardige gevallen van dit fenomeen in minstens vijf andere county’s in Illinois. Mogelijk vond het zelfs al ingang in heel de VS.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ANN LIMBOS

    Hier in België doen ze dat ook. Kinderen van rijke ouders die een studiebeurs krijgen !

  • paul piens

    Hoe is het mogelijk? Het is toch overal hetzelfde.

  • heiko werner

    De studiekosten in de VS zijn de pan uitgerijzen de meesten studeerden af met meer dan 300000$ schuld en hebben een startersloon om van te huilen, 60% is nooit in de laag om de lening terug te betaalen en de anderen hebben gemiddeld 17 jaar nodig om breakeven te staan. Het is de schuld van de system en niet van de ouders.