Weldra één lader voor alle smartphones? Europa overweegt fabrikanten daartoe te verplichten

thinkstock
Vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie overweegt een wetgevend initiatief om een universele lader te ontwikkelen voor smartphones. Dat heeft hij in het Europees Parlement in Straatsburg gezegd. De vrijwillige overeenkomst met de industrie heeft niet gewerkt. 

Al tien jaar staat de invoering van een universele lader op de Europese agenda, maar toch blijft het nog altijd wachten op een lader die past op alle smartphones, tablets en andere mobiele toestellen. De Commissie heeft er tot dusver voor geopteerd om geen bindende wetten op te leggen, maar om de industrie alleen maar aan te moedigen om universele laders te ontwikkelen. 

Kluwen

"De vrijwillige overeenkomsten tussen spelers in de sector hebben er niet toe geleid dat we het vandaag met één oplader kunnen doen. Als gevolg daarvan zitten we nu met een kluwen aan opladers in onze schuiven en reiskoffers en een berg elektronisch afval", zo verwijst Hilde Vautmans (Open Vld) naar de meer dan 50.000 ton elektronisch afval die oude laders jaarlijks genereren. 


Petra De Sutter (Groen) noemde het "hemeltergend" hoe "bepaalde bedrijven achterpoortjes inbouwden door enkel een universele, fysiek losstaande adapter te ontwikkelen, maar de laadkabel gsm-specifiek te houden". "Het kan niet zijn dat de Commissie zomaar voorrang geeft aan de financiële belangen van de sector, ten koste van datgene wat mensen willen en datgene wat goed is voor het milieu." (lees hieronder verder)

AFP

Ook de andere politieke fracties gaven Sefcovic de volle lading en eisten unaniem een meer doortastende aanpak. "Ik deel jullie mening dat onze inspanningen voor meer harmonisering in dit geval niet gewerkt hebben", erkende de vicevoorzitter, die wel ontkende dat de aanpak van de Commissie was ingegeven door "angst voor één of ander bedrijf". 

Binnenkort publiceert de Commissie een studie met mogelijke pistes om van de universele lader een realiteit te maken. Sefcovic leek alvast te suggereren dat de Commissie het nu over een andere boeg gaat gooien. "De vrijwillige aanpak kwam niet tegemoet aan onze verwachtingen. Nu moeten we een wetgevende aanpak overwegen." 
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • FRANK WILLEMS

  Bestaat in feite al , je kunt toch elk merk laden op usb , dus is er toch geen probleem ?

 • Tamzin Andersen

  En als dat opgelost geraakt, kunnen ze misschien de volgende 5 jaar discussiëren over winter- of zomeruur. Gelukkig worden ze door ons betaald, of ze nu goed, slecht of helemaal geen werk leveren .

 • alain schils

  Triestig als je al een wet moet maken om de afvalberg te verkleinen. Degenen die niet meegaan moet je een monsterboete opleggen. Dan kunnen ze kiezen ofwel akkoord zijn of volharden en opgedoekt worden.

 • Robert De Fruytier

  Alsmaar "moeten,"verplichten",maar we "mogen"bijna niets;Wij zwemmen in nieuwe wetjes,regelneverij dat ze zelf op den duur niet meer weten hoe het zit(vooral betaal regeltjes en wetjes!)t'wordt tijd dat ze eens iets anders doen dat de mensen ten goede komt.

 • Paul Philippaerts

  Niet zeveren mijnheer doen. Moet gedaan worden voor alle toestellen van dezelfde aard. Platiekvervuiling, dat is pas plastiekvervuiling alle die kabeltjes voor hetzelfde.Gooi ze uit de handel die met hun speciaal kabeltjes