Wel betogen tegen Trump, maar niet gaan stemmen

Aangehouden betogers in Portland
Portland Police Aangehouden betogers in Portland
Van de 112 anti-Trumpbetogers die werden gearresteerd in Portland, hadden er 70 niet eens een stem uitgebracht op de verkiezingdag. Dat blijkt uit de verkiezingsverslagen van de staat Oregon.

Toen bekendraakte dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden, begonnen mensen over het hele land te betogen. Vooral in Portland kwamen veel mensen op straat, met relletjes als gevolg. 112 betogers werden opgepakt, maar na een onderzoek naar het kiesgedrag van de aangehouden betogers bleek dat meer dan de helft niet eens had gestemd.

Minstens 70 van de aangehouden betogers hadden geen stem uitgebracht in Oregon en van slechts 25 betogers zijn de autoriteiten zeker dat ze wél hebben gestemd. Mogelijk loopt het aantal niet-stemmers nog op, want van 17 mensen is nog niet geweten of ze al dan niet hebben gestemd.

Ondertussen houden de protesten tegen Donald Trump aan. In Portland sloopten heethoofden auto's en winkels gesloopt en een man werd zelfs neergeschoten. De burgemeester van Portland Charlie Hales maant alle betogers aan thuis te blijven en hun ongenoegen op een andere manier te uiten. "Opnieuw een nacht op straat komen zal Donald Trump niet tegenhouden om president te worden. Het zal niets veranderen", aldus Hales.

Ook in Los Angeles, Salt Lake City, Washington DC, Phoenix en Indianapolis trokken mensen de straat op.

Een man werd neergeschoten tijdens protesten in Portland.
REUTERS Een man werd neergeschoten tijdens protesten in Portland.