Ga naar de mobiele website
^ Top

Wekelijks nieuwe designerdrug in Europa

Designerdrugs vormen een almaar groter risico voor de volksgezondheid. De laatste jaren heeft het Internationaal Comité van Toezicht op Verdovende Middelen (INCB), een organisatie die de toepassing van de drugconventies van de Verenigde Naties nagaat, het aantal designerdrugs fors zien toenemen. "In Europa alleen al komt elke week een nieuwe designerdrug boven water", aldus Raymond Yans, de Belgische voorzitter van het INCB, bij de voorstelling van het jaarrapport. "Tussen 2000 en 2005 ging het nog om vijf meldingen per jaar. Die evolutie maakt het regeringen heel moeilijk om snelle en efficiënte maatregelen te nemen."

"In 2011 werd een recordaantal designerdrugs aangegeven in het waarschuwingssysteem van de EU: 49", meldt de organisatie. "Daarnaast steeg ook het aantal sites dat zulke drugs verkoopt significant. In januari 2010 waren het er nog 170. Twee jaar later waren het er 690." De producenten van designerdrugs proberen elke keer om met nieuwe moleculen een lichte variant van een bepaalde drug op de markt te brengen. Die varianten zijn de bestaande wetgeving altijd een stap voor, en worden daarom 'legaal' genoemd.

Het INCB schat het aantal verschillende designerdrugs in de honderden, en dat aantal stijgt nog elke week. De organisatie roept de verschillende landen dan ook op om "samen snel maatregelen te nemen die de productie, handel en misbruik van die drugs moeten voorkomen".

De vroegste designerdrugs, zoals mephedrone, zijn intussen al in verschillende Europese landen verboden, maar de onlinehandel blijft floreren. "Zowel op internationaal als nationaal vlak moeten daartoe doortastender maatregelen genomen worden", zegt Yans. "Die honderden drugs toevoegen aan de VN-lijst van verboden middelen, zou veel te veel tijd vragen. Beter is om de verschillende landen informatie te laten uitwisselen over de bestrijding van die drugs."Meld een bug