Weinstein zal niet het woord nemen op zijn proces

Harvey Weinstein bij de rechtbank in Manhattan.
AFP Harvey Weinstein bij de rechtbank in Manhattan.
Filmproducer Harvey Weinstein (67) zal het woord niet nemen tijdens zijn proces. Dat is vandaag gebleken. Het proces over seksueel misbruik door de invloedrijke Amerikaanse filmproducer komt in een eindfase. Nadat de verdediging de getuigen à décharge heeft ondervraagd, zullen eind deze week de slotpleidooien van verdediging en aanklager volgen.

Vanaf dinsdag zullen de twaalf juryleden zich dan terugtrekken om zich te beraden over de schuld of onschuld van Weinstein. Intussen is het duidelijk dat Weinstein zelf niet aan het woord zal komen op dit proces. Dat kan in theorie, maar de risico's dat een kruisverhoor van de man verkeerd uitpakt, acht de verdediging allicht te groot. 

De voorbije dagen heeft Weinsteins advocate Donna Rotunno geprobeerd om twijfel te zaaien over het relaas van zes vrouwen die kwamen getuigen. De vrouwen betichtten de filmproducent van zware seksuele misdaden, zoals onder meer verkrachting. In feite gaat het in dit proces om twee feiten: Weinstein wordt aangeklaagd, omdat hij in 2006 productie-assistente Mimi Haleyi tot orale seks gedwongen zou hebben. Een andere vrouw zou hij in 2013 verkracht hebben. 

Weinstein riskeert bij een veroordeling levenslange opsluiting. Een aantal dossiers is niet weerhouden voor dit proces, omdat de feiten verjaard zijn of omdat ze niet in de staat New York hebben plaatsgevonden.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Kelchtermans

  Alle van sexueel misbruik en machtsmisbruik beschuldigde mannen krijgen plots te kampen met gezondheidsproblemen. Dat zal een vaste tip zijn van advocaten die gespecialiseerd zijn in het verdedigen van dit soort leeglopers. Hoe onomstootbaarder het bewijs, hoe krommer ze moeten gaan. Mr. Weinstein zal binnenkort inderdaad op handen en voeten moeten lopen om nog een beetje medelijden op te wekken.

 • Anne Jacobs

  Hij moet de handvatten van zijn looprek hoger plaatsen! Straks kruipt hij nog.

 • joan vliegen

  Als ge uzelf niet wilt verdedigen op een proces , heeft u veel te verbergen, angst voor uw eigen (leugens) en een halve schuldbekentenis. Onschuldige mensen nemen altijd het woord en spreken de waarheid. Andere mensen moeten in zijn plaats zeggen wat hij al dan niet gedaan heeft ? Waarom wanneer en met wie ? En dat hij dat zeker niet gedaan heeft. Ik hoop op een correcte afloop.

 • Patrick Verbelen

  Opvallend is het, hoe langer het proces Harvey Weinstein duurt, des te krommer gaat die lopen, We hebben dat nog al eens gezien gezien en volgende week zit hij in een rolstoel, om medelijden op te weken, want je veroordeeld toch geen oude ziek man.

 • wim CLAES

  sterk de indruk dat die rollator een prop is.