Weinstein bereikt voorlopige minnelijke schikking van 25 miljoen dollar met zijn vermeende slachtoffers

AFP
Meer dan twee jaar nadat het schandaal uitbrak rond Harvey Weinstein, dat aanleiding vormde voor het ontstaan van de #metoo-beweging, hebben de voormalige studiobons en de raad van bestuur van zijn ondertussen failliet verklaarde filmstudio een voorlopige minnelijke schikking bereikt die in totaal 25 miljoen dollar (22,4 miljoen euro) voorziet voor de slachtoffers van zijn seksueel wangedrag. Dat bericht de New York Times.

Volgens de overeenkomst zal de filmproducent zelf niet moeten toegeven dat hij verkeerd gehandeld heeft en de schadevergoeding komt niet uit zijn eigen zak, zeggen advocaten die betrokken waren bij de onderhandelingen.

De voorgestelde schikking heeft de voorlopige goedkeuring van alle voorname betrokken partijen. Het gaat om meer dan 30 actrices en voormalige medewerksters van Weinstein, die hem beschuldigen van aanranding of verkrachting. Het bedrag van de schikking zal verdeeld worden onder hen en eventuele andere eisers die zich de komende maanden nog kunnen melden.

De schikking moet goedgekeurd worden door het gerecht en vervolgens ondertekend worden door alle partijen. Verzekeringsmaatschappijen die zijn voormalige filmstudio, de Weinstein Company, vertegenwoordigen, zullen instaan voor de uitbetaling van het bedrag. De uitbetaling maakt deel uit van een grotere schikking ter waarde van 47 miljoen dollar die ook bestemd is voor andere schuldeisers van het failliete bedrijf.

De schikking heeft geen betrekking op het proces dat Weinstein in januari in New York te wachten staat. Daar wordt hij beschuldigd van de aanranding van twee vrouwen: een in 2006 en een in 2013. Als hij daarvoor veroordeeld wordt, riskeert de voormalige filmproducent een levenslange celstraf.

De 67-jarige Weinstein wordt door meer dan tachtig vrouwen, onder wie sterren als Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow en Salma Hayek beschuldigd van seksueel misbruik. Geen van de drie heeft zich echter bij de gerechtelijke procedures aangesloten. Zelf beweert de filmbons dat alle seksuele handelingen met wederzijdse instemming gebeurden. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peeters Jos

  Idd heel erg verontrustend... Als met geld het probleem bij die vrouwen ineens opgelost is...

 • Johny deman

  Na de schikking kon hij ook alweer lopen. Wat een mirakel. Oh, God kijkt zo gunstig naar de rijken. Ik wil paars-groen om zo zeker te zijn alles weg te geven aan belastingen voor onze rijke politici

 • Dominic Palinckx

  Hahaaaa een mooie som poen op de rekening en de verkrachting is water onder de brug??? Zegt heeeeel veel over deze “me to poen “toestand!

 • lydia dhooghe

  Opsluiten zonder pardon cinema en nog eens cinema.

 • Johny Van den Bossche

  En geld wast dan weer alle zonden weg !! De ingesteldheid van deze machtige en rijke mensen is gewoon walgelijk !