Weinig animo voor eerste lokale verkiezingen sinds revolutie in Tunesië

Een soldaat bewaakt een stembureau in Ben Arous, nabij de hoofdstad Tunis.
AFP Een soldaat bewaakt een stembureau in Ben Arous, nabij de hoofdstad Tunis.
Voor de eerste lokale verkiezingen in Tunesië na de revolutie van 2011 daagde 33,7 procent van de stemgerechtigden op. Onpartijdige waarnemers en partijen spreken van incidenten en stellen de legitimiteit van de verkiezingen zelfs in vraag.

Tunesië wordt beschouwd als de bakermat van de zogeheten Arabische Lente. In veel gemeenten waren onafhankelijke lijsten opgekomen tegen de gevestigde partijen. De ontevredenheid onder de bevolking over het politieke beleid is groot. Ondanks democratische hervormingen kampt het Noord-Afrikaanse land met economische problemen. Begin dit jaar braken protesten en rellen uit in heel het land. De gemeenteraadsverkiezingen maken deel uit van de decentralisatie en de politieke hervorming van het land. De gemeenten zouden meer macht krijgen van de hoofdstad Tunis. 

60.000 agenten en militairen ingezet om de verkiezingen vlot te laten verlopen. In Tunesië is de noodtoestand van kracht sinds het land in 2015 getroffen werd door een reeks jihadistische aanslagen. 

Onregelmatigheden 
De regeringspartij Nidaa Tounes, uit wier rangen zowel president Beji Caid Essebsi als premier Youssef Chahed komen, publiceerde op haar Facebookpagina nog voor de sluiting van de stembureaus een standpunt waarin waarnemers van de partij ernstige onregelmatigheden in verschillende kieslokalen hebben vastgesteld. De geloofwaardigheid en legitimiteit van het verkiezingsproces werden daardoor negatief beïnvloed. Ook de partij Machroua Tounes hekelt "fundamentele schendingen" bij de verkiezingen. 

Ook de maatschappelijke organisatie Mourakiboun sprak van enkele incidenten. De Europese waarnemersmissie, die met 124 leden in toezicht hield, stelde geen grote onregelmatigheden vast. 

AP

Ook de maatschappelijke organisatie Mourakiboun, die met waarnemers aanwezig was in veel kiesbureaus, spreekt van enkele incidenten. Vandaag vonden naar verluidt twee incidenten plaats in de regio Gafsa, waarbij stembureaus werden bestormd en de urnen opengebroken. Ze publiceerde een foto op haar Facebookpagina van een omvergegooide urne met opengebroken zijkant en op de grond verspreide kiesbrieven. De EU-waarnemersmissie, die met 124 leden in Tunesië toezicht hield, stelde geen grote onregelmatigheden vast.

Cijfers

Rond de 5,4 miljoen van de ongeveer 11,4 miljoen Tunesiërs waren voor de verkiezingen geregistreerd. Volgens de onafhankelijke kiescommissie ISIE brachten 1.797.154 mensen hun stem uit. Officiële resultaten worden pas in de komende dagen verwacht. 

Volgens het Tunesisch peilingbureau Sigma Conseil zou de islamitische partij Ennadha van filosoof Rashid Al-Ghannushi het iets beter doen dan de grootste partij van het land Nidaa Tounes, uit wier rangen zowel president Beji Caid Essebsi als premier Youssef Chahed komen.

Zo zou Ennadha nationaal gezien 27,5 procent van de stemmen hebben gekregen, tegenover 22,5 procent voor Nidaa Tounes. Ennahdha lijkt onder meer Tunis binnen te halen. De kandidaat van de partij, de 53-jarige apothekeres Souad Abderrahim, zou daarmee de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad kunnen worden.

Naast de twee belangrijkste partijen, kwamen lokaal ook veel onafhankelijke lijsten op.

Vele gemeenten buiten de kustgebieden en de handelscentra voelen zich door de politiek in de steek gelaten. In een kiesbureau in de zuidelijke Sahara-stad Borj el-Khadra was volgens de kiescommissie zelfs geen enkele kiezer opgedaagd. 

EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.