Weggelopen Armeense tieners zijn terecht en mogen in Nederland blijven

Lili (12) en Howick (13). Er is inmiddels aangifte gedaan van vermissing van de kinderen. Het is op dit moment onduidelijk waar ze verblijven en of ze zijn ondergedoken.
AFP Lili (12) en Howick (13). Er is inmiddels aangifte gedaan van vermissing van de kinderen. Het is op dit moment onduidelijk waar ze verblijven en of ze zijn ondergedoken.
In Nederland zijn de Armeense tieners Lili (12) en Howick (13) terecht. Afgelopen nacht liepen de twee weg bij hun pleeggezin. Ze verblijven al tien jaar in Nederland, maar zouden vandaag naar Armenië teruggestuurd worden. De zaak zorgt voor veel beroering in Nederland.

De weggelopen kinderen Lili en Howick zijn zaterdagmiddag teruggevonden. Waar ze zijn aangetroffen, is niet bekend, meldt Flip Schüller, de advocaat van de kinderen. De tieners kwamen boven water nadat de Nederlandse staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Mark Harbers, zaterdagmiddag had besloten dat ze in Nederland mogen blijven.

"We weten niet waar ze zijn. Het ligt nu in de handen van de politie", klonk het eerder vandaag bij  de Nederlandse voogdij-instelling Nidos. Volgens de woordvoerster was het de bedoeling dat de twee aan het einde van de ochtend uit Nederland zouden vertrekken. De kinderen werden in Rusland geboren, groeiden op in Nederland en zijn nog nooit in Armenië geweest.

De politie riep burgers massaal op om te helpen met de zoektocht naar Lili en Howick. De politie maakte zich zorgen over de veiligheid en het welzijn van de kinderen en startte daarom meteen met de zoektocht. 

"De kinderen mogen blijven"

Het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid meldde eerder deze middag dat de twee tieners dan toch in Nederland mogen blijven. "In de zaak van de kinderen Lily en Howick heeft de Nederlandse overheid samen met de Armeense autoriteiten alles gedaan wat mocht worden verwacht om een solide opvang in Armenië te regelen. Armenië is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd'', aldus het ministerie.

"Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan, hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn." 

Verzoek tot uitstel afgewezen

Gisteren wees de voorzieningenrechter in Amsterdam de verzoeken om uitstel van de uitzetting af. Volgens de rechter waren goede afspraken gemaakt over onderdak, scholing en geld. De advocaten hadden het verzoek ingediend omdat het niet goed zou gaan met de moeder, die daardoor niet voor Lili en Howick zou kunnen zorgen. De rechter ging daar niet in mee. De Nederlandse regering liet ook weten vast te houden aan de uitzetting van de kinderen. 

Op sociale media is in de marge ophef ontstaan over het feit dat premier Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge een concert van zangeres Anouk bijwoonden, terwijl Lili en Howick wachtten op de uitspraak van de rechtbank. Ook vandaag gaan er op Twitter veel berichten rond van mensen die onder anderen Rutte oproepen om de broer en zus in Nederland te laten blijven.

Beeld van een protest tegen de uitzetting van de kinderen deze week.
EPA Beeld van een protest tegen de uitzetting van de kinderen deze week.48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  De moeder kan dus ook terug komen, en in haar zog de hele zogezegde familie.

 • Henri Dederen

  Eigenaardig dat op de radio eerst gezegd werd dat de kinderen in Nederland waren geboren en geen Armeens kennen. Nu blijken ze geboren te zijn in Rusland. Hoe zijn ze in Nederland terechtgekomen en voor wie hebben zij zich uitgegeven bij hun asielaanvraag ...

 • Ronald Beintema

  Jammer van deze beslissing!!!! Afgewezen asielzoekers uit veilige landen METEEN terugsturen!!!! Dat geldt tevens voor mensen die een verblijfsvergunning hebben....is het land van herkomst veilig, dan verblijfsvergunning intrekken en terugsturen!!!!

 • Benny Winters

  Illegaliteit loont dus nu ook in Nederland.

 • Eida Lam

  Bij mijn volgende parkeerboete ga ik ook weglopen, dan moet ik die niet betalen?