Weeskinderen overleden Belgische Syriëstrijder overgedragen aan Nederland

Jamal El K. en Abdelhamid Abaaoud.
Rv Jamal El K. en Abdelhamid Abaaoud.
Twee weeskinderen van een Belgische Syriëstrijder zijn gisteren overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. De operatie om de kinderen over te dragen vond gisteren plaats in Ain Issa, in de buurt van de Turkse grens. De familie van de man hoopt echter de kinderen naar België te krijgen.

Het gaat om de kroost van Jamal El K. (30), alias Abu Hamza, een Syriëstrijder uit Maaseik. Hij deed dienst als operator van zware vuurwapens voor het IS-leger. Zelf is hij al eerder gesneuveld. Zijn Nederlandse vrouw, Karenia J. uit Zwolle, overleed twee weken geleden in het kamp waar ze met haar kinderen zat. Dat zou gebeurd zijn door ondervoeding en een gebrek aan medische zorg.

De familie had eerder al laten weten “er alles aan te zullen doen om hen hier een thuis te geven.” “We zullen hen met veel plezier opvangen. Jamal had twee zussen en drie broers die voor de kinderen willen ­instaan. Zij moeten toch niet gestraft worden voor wat hun ouders gedaan hebben? Wij stonden heus niet te ­juichen toen Jamal naar Syrië vertrok.” Zelf vernamen de familieleden het overlijden van Jamal van zijn Nederlandse vrouw via WhatsApp.

De kinderen zaten in een van de vluchtelingenkampen waar tienduizenden mensen verblijven, allemaal gevlucht voor de gevechten rond het laatste IS-bolwerk in het oosten van Syrië. Op 23 maart werd door een Arabisch-Syrisch Koerdische troepenmacht het einde van het kalifaat uitgeroepen.

Er zitten ook meer dan 100 Nederlanders vast in Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen, terwijl zich ook ongeveer 450 Fransen die gelinkt zijn aan IS in gevangenissen en vluchtelingenkampen bevinden.

De Koerden roepen al maanden op tot de repatriëring van de duizenden vrouwen en kinderen van IS-strijders die in de vluchtelingenkampen verblijven. Vorige week werden twee Amerikaanse vrouwen en zes kinderen overgebracht naar de VS, en er werden ook repatriëringen naar Noorwegen en Oezbekistan georganiseerd. Ook twaalf Franse kinderen uit families die vochten voor terreurgroep Islamitische Staat werden gisteren overgedragen aan de Franse autoriteiten.

Karenia J., de Nederlandse vrouw van Jamal El K. uit Maaseik.
RV Karenia J., de Nederlandse vrouw van Jamal El K. uit Maaseik.
Jamal El K.
RV Jamal El K.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frank Dupont

    Niet welkom !

  • Annie Broeckx

    De moeder was Nederlandse,waarom moeten de kinderen dan naar België.

  • Dan Midden

    er zitten duizenden kinderen in die kampen en ze halen er de enkelingen uit op basis van afkomst, de rest moet zijn plan maar trekken? Mooi staaltje van discriminatie.