Weeral dodelijke bomaanslag op drukbezochte markt Nigeriaanse stad Maiduguri

Archiefbeeld van een eerdere aanslag op de markt in Maiduguri.
AP Archiefbeeld van een eerdere aanslag op de markt in Maiduguri.
Een bomaanslag op een markt in de Nigeriaanse stad Maiduguri heeft deze middag tientallen mensenlevens geëist. Een ooggetuige die hielp slachtoffers weg te dragen van de plaats van de aanslag, had het tegen persbureau Bloomberg over zeker vijftig doden.

De bom was verborgen onder de tafel van een slachter op een drukbevolkte markt bij het grootste slachthuis van de stad in het noordoosten van Nigeria. "Veel mensen waren bezig met de koop en verkoop van dieren toen de tijdbom explodeerde'', aldus een buurtwacht.

Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist, maar in Maiduguri zijn de laatste jaren diverse aanslagen geweest van de islamitische terreurbeweging Boko Haram, die zich verzet tegen alles wat westers is. Het afgelopen weekeinde waren er in Maiduguri ook al twee aanslagen, die aan zeker 27 mensen het leven kostten.

De nieuwe president Muhammadu Buhari heeft gezworen Boko Haram, dat in het noorden en oosten van het Afrikaanse land duizenden mensen heeft gedood, uit te roeien. De organisatie keert de laatste tijd terug tot de tactiek van een guerrillabeweging, sinds zij een deel van het grondgebied dat ze vorig jaar veroverde, heeft moeten inleveren. Militairen uit Nigeria en de buurlanden Tsjaad en Niger hebben een offensief tegen Boko Haram ingezet.