Weer Nederlandse F-16's boven Irak en Oost-Syrië

Een F-1s op het Nederlandse detachement in Jordanië, voor vertrek van de eerste operationele vlucht boven Irak en Oost-Syrië.
ANP Handouts Een F-1s op het Nederlandse detachement in Jordanië, voor vertrek van de eerste operationele vlucht boven Irak en Oost-Syrië.
De F-16's die deze week uit Nederland zijn vertrokken, hebben vandaag hun eerste operationele vlucht gemaakt boven Irak en Oost-Syrië. De toestellen zijn gestationeerd op een basis in Jordanië om vanaf daar missies te vliegen voor de door de VS geleide internationale coalitie tegen Islamitische Staat.

Minister Ank Bijleveld van Defensie en luchtmachtcommandant Dennis Luyt waren vrijdag in Jordanië bij het vertrek van de toestellen. Bijleveld zegt dat IS bijna is verslagen, maar dat Irak wel hulp nodig heeft om heroverd gebied te stabiliseren en de terugkeer van IS op die plekken te voorkomen.

Volgens luitenant-generaal Luyt wordt de inzet van de toestellen anders. Eerder ging het om geplande doelen zoals hoofdkwartieren van IS, opslagplaatsen en munitiedepots. Dit verschuift naar de ondersteuning van grondtroepen en het vergaren van informatie, aldus Luyt.

Nederlandse F-16's zijn voor het laatst in 2016 ingezet in de strijd tegen IS. Ze hebben deze week de Belgische F-16's in Jordanië afgelost. Belgische militairen zullen de Nederlandse eenheid beveiligen.

De verwachting is dat de toestellen minder actief zullen zijn dan destijds, omdat IS in het grootste deel van Irak en Syrië is teruggedrongen. Nederland heeft zes F-16's gestuurd, waaronder twee reservetoestellen.

Nederland doet sinds 2014 mee aan de strijd tegen IS. Niet alleen met vliegtuigen, maar ook door Iraakse en Koerdische militairen te trainen en te steunen.

ANP HandoutsReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.