Weer directe lijnvluchten tussen Georgië en Rusland

UNKNOWN

Na een anderhalf jaar durende blokkade heeft Rusland voor de eerste keer weer rechtstreekse lijnvluchten uit het buurland Georgië toegelaten. Het luchtverkeer tussen beide ex-Sovjetrepublieken is weer hernomen, zei vicepremier Sergej Ivanov volgens het persagentschap Interfax. Georgië heeft de achterstallige betalingen voor luchtverkeersdiensten grotendeels betaald.

Tussen de pro-westerse regering in Tbilisi en het Kremlin bestaan spanningen vanwege het streven van Georgië om lid te worden van de Navo, alsmede de steun van Moskou voor afscheidingsbewegingen in twee Georgische regio's. De opschorting van de vluchten was volgens Rusland echter een louter financiële kwestie. Deze is opgelost nu Georgië heeft toegezegd uitstaande schulden te betalen voor navigatiehulp die aan Georgische vliegtuigen boven Russisch grondgebied werd verleend.

Rusland verbood in 2006 ook de invoer van wijn en mineraalwater uit Georgië, officieel om gezondheidsredenen. Verder riep Moskou zijn ambassadeur terug en werden ook de veerdiensten tussen Rusland en Georgië over de Zwarte Zee opgeschort. Inmiddels is de ambassadeur terug en wordt er binnenkort ook weer gevaren. Aan de andere kant heeft Rusland voor het separatistische Abchazië de handelsrestricties die voor de rest van Georgië gelden versoepeld. "Het Kremlin hanteert een beleid van belonen en straffen, maar dit zal onze koers naar toetreding tot de Navo niet veranderen", zei de voorzitter van de commissie voor buitenlandse aangelegenheden van het Georgische parlement, Kote Gabasjvili. (ap/bf)