Wéér aanval met bombrief: explosie in ING-kantoor in Amsterdam

In een hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost is een bombrief ontploft. Het was een kleine ontploffing en er is niemand gewond geraakt.
ANP In een hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost is een bombrief ontploft. Het was een kleine ontploffing en er is niemand gewond geraakt.
Bij het hoofdkantoor van de Nederlandse bank ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam is vanmiddag een bombrief ontploft. Eén persoon heeft rook ingeademd en werd gecontroleerd door ambulancepersoneel.

Uit voorzorg was ook de brandweer opgeroepen. Volgens een woordvoerster van ING ging het om een kleine ontploffing en er is verder niemand gewond geraakt. Het gebouw hoefde niet ontruimd te worden. De ING-woordvoerster kon niet zeggen hoe laat de brief vanochtend was gearriveerd.

De Nederlandse politie heeft de zaak in onderzoek en kijkt of er verband is met eerdere bombrieven. Deze leek in elk geval op de andere exemplaren.

En opnieuw

Eerder op de dag werd ook al een bombrief aangetroffen bij bedrijf Unisys Payment Services & Solutions in Leusden, in de provincie Utrecht. De Explosieven Opruimingsdienst van de Nederlandse politie wist die vroegtijdig onschadelijk te maken. 

In Oudenbosch, in Noord-Brabant, werd vanmiddag eveneens even gevreesd voor een bombrief. Het bleek daar vals alarm. Het verdachte pakket - waar rook uitkwam - bevatte geen explosief maar een rokende fles voor koelsystemen.

Gisteren ontploften twee brieven met explosieven, in een postsorteercentrum van ABN AMRO in Amsterdam en bij een postsorteerbedrijf in Kerkrade. Ook daar vielen gelukkig geen gewonden.
ANP Gisteren ontploften twee brieven met explosieven, in een postsorteercentrum van ABN AMRO in Amsterdam en bij een postsorteerbedrijf in Kerkrade. Ook daar vielen gelukkig geen gewonden.

Bitcoins

Gisteren ontploften twee brieven met explosieven, in een postsorteercentrum van ABN AMRO in Amsterdam en bij een postsorteerbedrijf in Kerkrade. Ook daar vielen gelukkig geen gewonden.

De nieuwe bombrieven volgen na meerdere exemplaren in januari, die op diverse locaties in Nederland werden aangetroffen. De brieven met explosieven kwamen onder meer terecht bij hotel Okura in Amsterdam, een tankstation in de hoofdstad, een postsorteercentrum in Rotterdam en een makelaarskantoor in Utrecht. 

De politie houdt er rekening mee dat het gaat om dezelfde verzender. Gisteren werd duidelijk dat de vermeende afzender een bedrag in bitcoins eist. Blijft een betaling uit, dan dreigt de afperser om meer bombrieven te sturen.

De nieuwe bombrieven volgen na meerdere exemplaren in januari, die op diverse locaties in Nederland werden aangetroffen. De brieven met explosieven kwamen onder meer terecht bij hotel Okura in Amsterdam.
ANP De nieuwe bombrieven volgen na meerdere exemplaren in januari, die op diverse locaties in Nederland werden aangetroffen. De brieven met explosieven kwamen onder meer terecht bij hotel Okura in Amsterdam.

Bpost extra alert

Hoewel er vooralsnog geen signalen zijn dat de anonieme bombrievenzender van plan is om ook in België brieven rond te sturen, letten ze bij bpost extra goed op. “We zijn sinds januari bijzonder alert, uit voorzorg”, verzekert woordvoerster Barbara Van Speybrouck.

Zorgelijk

De Nederlandse minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemt de grote hoeveelheid aan bombrieven ‘zorgelijk’. “Voor zover we nu kunnen overzien zijn er geen slachtoffers, geen gewonden. Dus dat is fijn,” zegt Dekker. “Voor de rest moet de politie onderzoek doen.” 

De Nederlandse politie heeft al specifiek gewaarschuwd voor de brieven en een beschrijving en een foto van een van de enveloppen gepubliceerd. Ze pakt de zaak groot op, maar een verdachte kwam tot nu toe niet in beeld. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie rond de explosies ook in de gaten. De NCTV heeft een coördinerende rol, stelt Dekker.

Jumbo-afperser

De zaak doet steeds meer denken aan die van afperser Alex O., de man die de Nederlandse supermarktketen Jumbo afperste, en binnen één maand tijd drie bommen stuurde en één bombrief. Ondertussen bleef O. in versleutelde e-mails 2.000 bitcoins eisen. Daar ging hij mee door tot hij uiteindelijk kon worden gepakt.

De Nederlandse politie heeft al specifiek gewaarschuwd voor de brieven en een beschrijving en een foto van een van de enveloppen gepubliceerd.
Politie De Nederlandse politie heeft al specifiek gewaarschuwd voor de brieven en een beschrijving en een foto van een van de enveloppen gepubliceerd.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.