Weer 919 doden erbij in Italië. Hoofd gezondheidsinstituut: “Besmettingspiek nog niet bereikt”

EPA
De coronavirusbesmettingen in Italië hebben hun hoogtepunt nog niet bereikt. Dat zei het hoofd van het nationale gezondheidsinstituut van het land vandaag. Gisteren testten meer dan 6.150 mensen positief op het coronavirus. Nog eens 919 mensen bezweken de voorbije 24 uur aan het virus. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Italiaanse Civiele Bescherming. Daarmee komt het totale aantal doden in het land nu op 9.134.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In Italië zijn 919 mensen bezweken aan het coronavirus in één dag, een record. Eerder werd melding gemaakt van 969 doden, maar de cijfers van vrijdag zouden 50 doden omvatten uit het noordwesten van Piemonte die ontbraken uit de gegevens van donderdag. 

Het aantal besmettingen in Italië is de afgelopen 24 uur gestegen met bijna 6.000 naar 86.498. Het aantal Italianen dat besmet raakte, heeft intussen China overtroffen en loopt ruwweg gelijk met de Verenigde Staten. De zwaarst getroffen regio is Lombardije. Daar lieten tot nu toe 5.402 mensen het leven en bedraagt het aantal geïnfecteerden 37.298. 

"We hebben de piek niet bereikt en zijn er nog niet doorheen", meldde chef Silvio Brusaferro van het nationale gezondheidsinstituut op een persconferentie. 
Brusaferro zei echter dat er "tekenen van een vertraging" waren in het aantal mensen dat besmet raakte, wat suggereert dat de piek misschien niet ver weg is. Nieuwe gevallen zullen daarna een zichtbaar neerwaartse trend vertonen.


"Wanneer de daling begint, hangt af van ons gedrag", aldus Brusaferro, verwijzend naar hoe strikt Italianen de bewegingsbeperkingen die de overheid heeft opgelegd, zullen blijven respecteren.

Omdat de corona-uitbraak nog steeds niet onder controle is, blijven de scholen in het land ook na 3 april gesloten. Dat was vooralsnog de datum voor een eventuele heropening. De scholen gaan pas weer open als het volkomen zeker is dat het veilig is, aldus de autoriteiten. Alle onderwijsinstellingen gingen begin maart dicht.

Politici in Noord-Italië uiten steeds openlijker hun twijfels over het sterftecijfer door het nieuwe coronavirus. Ze vermoeden dat de officiële cijfers een sterke onderschatting zijn.

Lees ook:

Brief uit Italië: “Kassaticket bijhouden om te bewijzen dat je op straat moest zijn” (HLN+)

Blijft Duitsland de dans wel ontspringen? (HLN+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.