Weduwe van vergiftigde Litvinenko: "Britten moeten nog harder reageren"

REUTERS
De Britse reactie op de zenuwgasaanval op voormalig dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter Joelia gaat niet ver genoeg. Dat zei de weduwe van Aleksandr Litvinenko. Hij is de ex-officier van de Russische veiligheidsdienst FSB die in 2006 vergiftigd werd.

Marina Litvinenko reageerde in een interview met persbureau Reuters op de maatregelen die de Britse regering getroffen heeft. De Britse media trokken al snel vergelijkingen tussen het lot van Skripal en dat van haar echtgenoot, die stierf nadat hem een dodelijke dosis polonium was toegediend.

Alexandr Litvinenko.
Alexandr Litvinenko.

"De Britse regering treedt nu krachtiger op dan na het overlijden van mijn echtgenoot", klonk het uit haar mond. "Maar er moet nog meer gedaan worden. Het is niet genoeg." 

De Britten wezen ook toen met een beschuldigende vinger naar Moskou, dat alle betrokkenheid ontkende. Londen besloot destijds vier diplomaten uit te wijzen. Dit keer moeten 23 Russische diplomaten het land verlaten.

"Het is zinloos om volgens dezelfde regels als Poetin te spelen, want dan win je nooit", stelde Litvinenko. "Maar je hoeft ook niet te laten zien dat je soft bent en zomaar moet accepteren wat er gebeurt in je land." Ze pleit voor "gerichte sancties tegen Russische functionarissen en maatregelen die Poetin misschien niet verwacht".
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Berdine BERDINE JOOS

    Hij was een spion, dan weet je dat je een gevaarlijk spelletje speelt. Hij en zij (zijn vrouw) zijn er RIJKELIJK voor vergoed geweest. Engeland moest daar NIETS aan doen.

  • Jef Denijs

    Je ploeg niet sturen naar het WK en andere landen vragen mee te werken. Ze zullen snel een toontje lager zingen, prestige en schone schijn is immers belangrijk voor Rusland. Het is zowat het enige dat ze nog hebben.