Weduwe van Patrice Lumumba overleden

Pauline Opango Lumumba, de weduwe van Patrice Emery Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo, is dinsdag overleden in Kinshasa. De weduwe van de Congolese onafhankelijkheidsstrijder werd 78 jaar, klinkt het bij de Congolese regering.

"Pauline Opango Lumumba is in haar slaap overleden", zei de woordvoerder van de regering, Lambert Mende Omalanga, aan verschillende media. De vrouw was een week geleden in Kinshasa aangekomen, na een verblijf in Parijs om gezondheidsredenen, schrijft website koaci.com.

Patrice Emery Lumumba speelde een hoofdrol in de onafhankelijkheidsstrijd van de voormalige Belgische kolonie. In juni 1960 werd hij de eerste premier van het onafhankelijke Congo. Maar Lumumba bleef maar enkele maanden aan de macht. Onmiddellijk na zijn aantreden brak onrust uit.

Het was de latere president Mobutu Sese Seko die Lumumba's lot bezegelde. Hij stuurde Lumumba naar Elisabethstad (het huidige Lubumbashi) in de separatistische provincie Katanga, waar hij werd gemarteld en werd vermoord op 17 januari 1961. De omstandigheden van zijn dood zijn tot op de dag van vandaag niet volledig opgehelderd. Wel staat vast dat er vertegenwoordigers van de Belgische staat bij waren.

Een Belgische parlementscommissie stelde in 2001 dat België een "morele" verantwoordelijkheid had. Er werd onthuld dat het lichaam van Lumumba opgelost werd in een zuur.

Patrice Lumumba
BELGA Patrice Lumumba