Wederopbouw Notre-Dame hervat na onderzoek naar loodvergiftiging

Herstelwerkzaamheden aan de Notre-Dame-de-Paris.
AFP Herstelwerkzaamheden aan de Notre-Dame-de-Paris.
De wederopbouw van de Parijse kathedraal Notre-Dame-de-Paris wordt vandaag hervat na een onderzoek van enkele dagen naar de eventueel schadelijke effecten van het vele lood in het pand voor de werknemers. 

De veiligheidsvoorschriften voor de mensen die aan het herstel van de kathedraal werken zijn aangepast, meldden de autoriteiten. Het werk wordt vanaf maandag geleidelijk aan weer hervat. Het aantal mensen dat er tegelijk aan het werk mag zijn, is voorlopig gehalveerd.

Er zijn onder meer speciale voetbaden en douches beloofd voor ontsmetting van werknemers, maar die staan er nog niet.

De wereldberoemde gotische kerk werd half april voor een groot deel verwoest door een enorme brand. Daarbij stortte het dak in, inclusief een torenspits. Het waren constructies waar veel lood in was gebruikt. In de kerk en in de buurt zijn zorgen gerezen over de hoeveelheid lood die er naar beneden is gekomen.

Angst voor loodvergiftiging

Het plein voor de Notre-Dame en de omliggende straten zijn de afgelopen maand nogmaals schoongemaakt. Iedereen die in een straal van 500 meter rond de kathedraal woont of werkt is opgeroepen zich te laten testen. Het inademen van grote hoeveelheden loodstofdeeltjes kan leiden tot een loodvergiftiging, hetgeen schade aan het immuunsysteem en het groeiproces van baby’s en kinderen kan veroorzaken.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robrecht Peeters

  ze zullen zonder twijfel met lood in de benen hun taak terug aanvangen.

 • adam naaktgeboren

  Na de wederopbouw mogen de daklozen in de Notre Dame overnachten. Er zal nog wel wat van de sponsors afkunnen. De kerk is tenslotte toch voor iedereen toegankelijk en helpt mensen in nood. Dat heeft ons toch ene voor gedaan meer dan 2000 jaar geleden.

 • Jos Dupont

  Waarom hebben ze dat daar nodig ?? Smijt dat ding daar plat , in plaats van miljarden in te pompen en bossen te kappen want plots is het milieu van ondergeschikt belang ! Prestige dat is het enige dat van tel is !

 • ALAIN CATRY

  Wederopbouw van die ruïne ??? Patrimonium ??? Dat ze iets nuttige weer opbouwen !

 • Raoul Hoylaerts

  als dat zo giftig was had van de vorige generatie geen enkele loodgieter zijn 45ste verjaardag gevierd.