Websites Canadese regering gehackt

Sympathisanten van de hackersgroep Anonymous.
EPA Sympathisanten van de hackersgroep Anonymous.
Verschillende Canadese websites zijn woensdag uit de lucht geweest na een cyberaanval. Volgens de Canadese regering heeft de groepering Anonymous de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

De aanval zou een vergeldingsmaatregel zijn voor een nieuwe antiterrorismewet die onlangs door het Canadese parlement is goedgekeurd en waarmee de inlichtingendienst meer bevoegdheden krijgt om terreuraanvallen tegen te gaan. Diverse websites voor overheidsdiensten, maar ook die van de inlichtingendiensten, werden door de aanval getroffen. Ook het e-mailverkeer werd verstoord. De verantwoordelijke minister, Tony Clement, bevestigde de computerhack via Twitter.

In een video op YouTube geeft Anonymous toe achter de hack te zitten. Volgens het internationale netwerk van activisten en 'hacktivisten' is de nieuwe wet een aanval op de mensenrechten. Mensen die het oneens zijn met de overheid zouden daarvan de dupe worden.

De Canadese minister Steven Blaney (Openbare Veiligheid) haalde in een reactie uit naar de hackers. Volgens de minister hebben Canadezen voldoende democratische mogelijkheden om hun denkbeelden te uiten.