Webcamafperser die Amanda Todd (15) tot zelfmoord dreef, wil al het digitale bewijs zien

Rechtbankschets van verdachte Aydin Çoban. Rechts: Amanda Todd (1996-2012).
rv Rechtbankschets van verdachte Aydin Çoban. Rechts: Amanda Todd (1996-2012).
De advocaat van Aydin Çoban , de man uit de Nederlandse stad Tilburg die is aangeklaagd voor het afpersen van jonge meisjes met intieme webcambeelden, wil al het digitale bewijs zien.  Een van zijn slachtoffers was het Canadese meisje Amanda Todd (15) die in 2012 uit het leven stapte.  Çoban (40) heeft gevraagd om inzage in de onderzoeksinformatie. 

Advocaat Robert Malewicz probeerde dit al eerder, maar ving toen bot. Malewicz zegt dat er zo’n immense berg met data ligt, dat het niet duidelijk is of alle informatie in de uiteindelijke processtukken is beland. In die stukken moet de belastende informatie zitten, dus het bewijs tegen Çoban, maar ook ontlastende informatie, die misschien in zijn voordeel is. Volgens de advocaat wordt inzage in de gegevens steeds geweigerd.

Çoban werd vorig jaar veroordeeld tot bijna elf jaar cel voor digitale stalking en afpersing. De rechters vonden bewezen dat hij 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada had lastiggevallen. Ook zou hij een homoseksuele Nederlander hebben belaagd. Ook werd hij bestraft voor het maken en verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en het bezit van harddrugs. Vandaag is het hoger beroep in zijn zaak gestart. De man is niet aanwezig in de rechtszaal.

Een van zijn slachtoffers was het 15-jarig Canadees meisje Amanda Todd. Çoban dreigde ermee beelden van haar openbaar te maken en dreef haar in 2012 zo tot zelfmoord. Een maand voor haar dood had ze een video op YouTube geplaatst, waarin ze vertelde wat haar was overkomen, hoe ze werd gestalkt en hoe haar klasgenoten haar pestten.

Çoban wordt in Nederland niet berecht in de zaak-Amanda  Todd. Canada wil dat zelf doen. De rechtbank in Amsterdam stemde in 2016 in met het verzoek om hem uit te leveren, maar de Nederlandse Hoge Raad  

De veertiger wordt in Nederland niet berecht in de zaak-Todd. Canada wil dat zelf doen. De rechtbank in Amsterdam stemde afgelopen jaar in met het verzoek Coban uit te leveren.  Het proces daar begint na het hoger beroep.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Rechtbanktekening van verdachte Aydin Çoban. Beeld uit mei 2016.
ANP Rechtbanktekening van verdachte Aydin Çoban. Beeld uit mei 2016.
Een maand voor haar dood zette Amanda Todd een filmpje op YouTube waarin ze in geschreven boodschappen duidelijk maakte wat haar was overkomen.
AFP Een maand voor haar dood zette Amanda Todd een filmpje op YouTube waarin ze in geschreven boodschappen duidelijk maakte wat haar was overkomen.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Buyck

    Waarom zou een beklaagde geen inzage mogen hebben in het onderzoeksdossier? Zo zou ik jou een strafklacht kunnen indienen zonder dat jij inzage krijgt...