Water tussen Griekenland en EU-partners blijft diep aan vooravond cruciale eurogroep

Yanis Varoufakis en Charles Michel.
PHOTO_NEWS Yanis Varoufakis en Charles Michel.
Ondanks de aankondiging dat Griekenland en zijn internationale kredietverleners technische gesprekken aanknopen over een oplossing voor de Griekse crisis, blijft het water tussen Athene en zijn Europese partners nog zeer diep. Dat bleek uit een reeks verklaringen in de verschillende betrokken hoofdsteden. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis schoot de hoofdvogel af: hij vergeleek het werk van de trojka van IMF, ECB en EU met de waterboarding door de CIA.

Tijdens de technische gesprekken zal worden nagegaan wat punten van overeenkomst zijn tussen het noodprogramma voor Griekenland dat eind deze maand afloopt en de wensen van de nieuwe, door het linkse Syriza geleide, Griekse regering. Zoals bekend wil premier Alexis Tsipras de schuldenberg van zijn land verminderen en komaf maken met de saneringen die met het programma gepaard gaan.

Hoe dan ook zullen er geen politieke knopen worden doorgehakt, liet een hooggeplaatste Europese ambtenaar vrijdag verstaan. Dat moet maandag gebeuren, als de ministers van Financiën van de eurozone samenkomen voor eurogroep-overleg. De ambtenaar zei wel dat het moeilijk werken is zonder dat de Grieken iets op papier hebben gezet. De partners van Athene hebben tot nu toe veel kunnen horen, "maar nog niets kunnen lezen", luidde het in Brussel. "We moeten kunnen werken met feiten, met cijfers."

De woordvoerder van de Griekse regering legde op de Griekse televisie nog eens uit dat Athene een aantal "rode lijnen" getrokken heeft waar niet van afgeweken kan worden. "De saneringspolitiek moet versoepeld worden. De economie moet weer zuurstof krijgen", zei Gabriel Sakellaridis. "Er zijn zaken waarover we het wellicht eens kunnen worden, zoals de vervollediging van het kadaster, het versnellen van de gerechtelijke procedures, de efficiëntie van de administratie en een vermogensbelasting." Hoe dan ook moet het vereiste primaire begrotingsoverschot - 3 procent in 2015 en 4,5 procent in 2016 - naar beneden, voegde hij eraan toe.

De woordvoerder van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble maakte duidelijk dat wat Duitsland betreft een verlenging van het lopende noodprogramma "de enige uitweg" is. In het Duitse weekblad Der Spiegel verklaarde zijn Griekse collega Yanis Varoufakis dan weer dat een gedeeltelijke schuldkwijtschelding "te verkiezen is en op het einde van de rit voordeliger zou zijn voor de schuldeisers dan een verlenging van de leningen".

De saneringspolitiek moet versoepeld worden. De economie moet weer zuurstof krijgen

Gabriel Sakellaridis

In datzelfde interview haalde Varoufakis nog eens stevig uit naar de 'trojka' van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds. Het is met die drie instellingen dat de vorige Griekse regeringen een omvangrijk saneringsprogramma overeengekomen zijn in ruil voor financiële steun. Varoufakis vergelijkt de trojka met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. "Ook bij de CIA werkten er zeer bekwame mensen toen tegen hun wil aan waterboarding gedaan werd en ze voor een vreselijk moreel dilemma kwamen te staan", zegt hij in het interview.

De Brusselse topambtenaar wilde niet uitsluiten dat het lopende programma niet verlengd wordt en dat er gesprekken worden gestart over een nieuw programma. De Griekse regeringswoordvoerder waarschuwde echter meteen voor overdreven optimisme. "De Grieken moeten begrijpen dat het om een cruciale en moeilijke onderhandeling gaat en dat de druk zeer hoog is", zei Gabriel Sakellaridis.

Een toegift die de gesprekspartners van de Grieken alvast wel willen doen, is de trojka niet langer trojka noemen. "Omdat we attent willen zijn tegenover onze Griekse vrienden, noemen we de trojka voortaan 'de instellingen'", officialiseerde de woordvoerder van Schäuble het gerucht dat donderdag al op de Europese top rondzoemde. "Enerzijds heb je de woorden, anderzijds de situatie die die woorden beschrijven. Als bij sociale of politieke ontwikkelingen woorden in onbruik raken, kan je ze vervangen. Maar dat betekent niet dat de controlefunctie van de drie instellingen aangetast is."

De eurogroep waar alle deelnemers een oplossing voor Griekenland hopen te vinden voor het land vanaf 1 maart opnieuw zelfstandig de financiële markten op moet, start maandag om 15 uur.

Ook bij de CIA werkten er zeer bekwame mensen toen tegen hun wil aan waterboarding gedaan werd en ze voor een vreselijk moreel dilemma kwamen te staan

Yanis Varoufakis