Water op Cyprus wordt gerantsoeneerd

Het grootste waterbekken van Cyprus, Kouris, ligt er compleet opgedroogd bij.
UNKNOWN Het grootste waterbekken van Cyprus, Kouris, ligt er compleet opgedroogd bij.

Wegens de extreme droogte op het eiland Cyprus in de Middellandse Zee heeft de regering reeds voor morgen een rantsoenering van het drinkwater aangekondigd. Zo zullen de ongeveer 160.000 inwoners van de hoofdstad Nicosia slechts om de twee dagen twaalf uur stromend water hebben, zo deelde het stadsbestuur vandaag mee. Hotels en andere toeristische verblijven worden niet gerantsoeneerd. Het toerisme met jaarlijks ongeveer 3 miljoen bezoekers is voor Cyprus de voornaamste bron van inkomen.

Importeren
Gelijkaardige rantsoeneringen gelden ook voor andere steden op het derde grootste eiland van de Middellandse Zee. Aanvankelijk wilde de regering pas vanaf maandag de maatregel invoeren en om de twee dagen slechts acht uur drinkwater leveren. De uitbreiding met vier uur kwam na protest van steden en gemeenten. Volgens radioberichten wordt bovendien overwogen om water met tankschepen uit Griekenland of andere omliggende landen te importeren.

"Zelf bezuinigen"
Vanaf morgen zal telkens de ene helft van de betrokken steden op maandag, woensdag en vrijdag en de ander helft op dinsdag, donderdag en zaterdag telkens gedurende twaalf uur toegang krijgen tot de waterleiding. Zondag is er voor iedereen de hele dag stromend water. Maar dat zal ervan afhangen "hoe we (de inwoners) ons gedragen", zei een zegsman van het stadsbestuur op de Cyprische televisie (RIK). "We moeten zelf bezuinigen".

Na verschillende maanden zonder noemenswaardige regenval zijn de spaarbekkens nog slechts met negen procent gevuld en praktisch uitgedroogd. Het ministerie van Landbouw spreekt van een "dramatische" situatie. (belga/sd)

UNKNOWN