Wat weten we precies over de kernwapens van Noord-Korea?

AFP
Wereldwijd groeit de ongerustheid over een kernoorlog nu het spierballenvertoon tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump steeds verder lijkt te escaleren. Maar wat is er precies geweten over het nucleaire arsenaal van Pyongyang? De Amerikaanse kernwetenschapper Siegried S. Hecker volgt de ontwikkelingen op de voet en ziet sterke vooruitgang aan Noord-Koreaanse zijde, "Maar: Noord-Korea zal nog minstens twee jaar nodig hebben vooraleer het een raket mét kernkop kan bouwen die krachtig genoeg is om het Amerikaanse vasteland te bereiken", zo schrijft hij in het magazine Foreign Affairs. 

Volgens Hecker is Noord-Korea na elf jaar kernproeven en ervaringen met korteafstandsraketten ondertussen in staat om een kernkop te installeren op projectielen die heel Zuid-Korea en Japan kunnen bereiken. Maar Noord-Korea zal nog minstens twee jaar nodig hebben vooraleer het een raket mét kernkop kan bouwen die krachtig genoeg is om het Amerikaanse vasteland te bereiken, zo verwacht de professor van de universiteit van Stanford.

Hecker baseert zijn inschatting van de nucleaire capaciteit van Noord-Korea op zeven bezoeken die hij in het verleden aan het land bracht en op analyses van alle nieuwe informatie die over het land naar buiten komt, hetzij vanuit Noord-Korea zelf, hetzij via andere inlichtingenbronnen. 

Een satellietfoto van de nucleaire testlocatie Punggye-ri in Noord-Korea.
AFP Een satellietfoto van de nucleaire testlocatie Punggye-ri in Noord-Korea.

Uraniumvoorraad?

Hij wijst erop dat er twee types van nucleaire brandstof zijn: plutonium, dat geproduceerd wordt in reactoren, en uranium, dat verrijkt dient te worden. Dankzij kennis van het design van de kernreactor, satellietbeelden en inspecties van internationale teams, kan de hoeveelheid plutonium van Noord-Korea volgens Hecker met vrij grote zekerheid geschat worden om 20 à 40 kilogram, voldoende voor vier tot acht kernbommen. 

Het is volgens de wetenschapper echter moeilijk om in te schatten over hoeveel verrijkt uranium Noord-Korea precies beschikt, omdat de centrifuges die nodig zijn om het te verrijken bijna onmogelijk gespot kunnen worden met satellieten. De professor schat dat Noord-Korea ongeveer 250 à 500 kilogram uranium heeft: genoeg voor 12 tot 24 bijkomende kernkoppen. Daarnaast is het land hoogstwaarschijnlijk ook in staat om waterstofbommen te produceren. 

 Kernproeven

Sinds 2006 heeft Noord-Korea zes ondergrondse kernproeven uitgevoerd. Twee recente tests, in 2016, hadden een vermogen dat vergelijkbaar was met de bommen die Hiroshima en Nagasaki vernielden. De zesde test, op 13 september 2017, was nog tien keer sterker, wat doet vermoeden dat het om een tweefasige waterstofbom ging.

Hecker schat dat Noord-Korea momenteel over voldoende grondstoffen beschikt om 25 tot 30 kernwapens te produceren die minstens even krachtig zijn als de Hiroshimabom, aan een productietempo van 6 à 7 kernbommen per jaar.

Op 29 november 2017 gaf het Noord-Koreaanse persagentschap een foto vrij van de lancering van de Hwasong-15-langeafstandsraket. Die kan volgens Kim Jong-un het Amerikaanse vasteland bereiken.
Photo News Op 29 november 2017 gaf het Noord-Koreaanse persagentschap een foto vrij van de lancering van de Hwasong-15-langeafstandsraket. Die kan volgens Kim Jong-un het Amerikaanse vasteland bereiken.

Afstand?

Het is echter wel de vraag of de Noord-Koreaanse kernwapens klein genoeg zijn om op korte en middellangeafstandsraketten te passen, zegt hij. Op dat vlak hinkte Noord-Korea immers jaren achterop, maar ook daar wordt tegenwoordig vooruitgang geboekt. In juli testte het land met succes twee intercontinentale ballistische raketten met een bereik van bijna 5.000 kilometer. Vorige week testte het land een Hwasong-15-raket met een geschat bereik van bijna 13.000 kilometer: voldoende om het volledige vasteland van de VS te bereiken.

Er is weinig twijfel dat Noord-Korea een kernkop kan installeren op een raket die Zuid-Korea of Japan kan bereiken, maar voor intercontinentale ballistische raketten zijn lichtere kernkoppen nodig die sterk genoeg zijn om de hele vlucht te overleven en weer de atmosfeer binnen te dringen. Het zal volgens Hecker nog minstens twee jaar duren voor Noord-Korea dat rond krijgt.

Diplomatie

Hoewel Kim Jong-un nog geen concrete bedreiging vormt voor de VS, kan hij wel al enorme schade aanrichten bij de Amerikaanse bondgenoten. De kernfysicus pleit dan ook voor diplomatieke gesprekken om het risico op een nucleaire catastrofe te beperken en op termijn hopelijk het Noord-Koreaanse kernprogramma te kunnen elimineren.
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Olivier De Winne

  Media weet inderdaad veel over militaire geheimen. Cia, Mi 6 hebben we niet meer nodig... en iedereen gelooft toch alles

 • Abdelmalik Malik

  Er is maar 1 gek en dat is Donald trump, de wereld gaat niet blijven aanvaarden dat Amerika elke land zomaar vernietigt zoals ze met Irak en Afghanistan hebben gedaan,Libië,Syrië en noem maar op,ik begrijp kim jong un , hij wil zijn land verdedigen, kijk naar China en Rusland omdat zij machtig genoeg zijn en voldoende kernwapens hebben laat Amerika. Hun heel goed met rust want hij weet dat ze Amerika even hard kunnen raken, Amerikanen zijn lafaarden die enkel oorlog voeren met kleine arme landen

 • Dominique Vanacker

  Luc, Amerika moet helemaal niks. Zij willen politieagent spelen. Hun enorm leger dient niet om zich te verdedigen maar om...

 • willy verbeeck

  Die gek van Noord Korea is te gek om er over na te denken dat wanneer hij echt een raket afschiet met een kernkop NK niet meer zal bestaan. Zou die dan toch een raket durven afschieten? 100% zeker!

 • Christina Van Dyck

  De kuren van die gek moeten in de kiem gesmoord worden. Zo'n gek is in staat om de wereld nucleair te vergiftigen.