Wat we weten over de raid in Parijs

Twee doden bij acties in Saint-Denis

In Saint-Denis, in het noorden van Parijs, heeft de politie zeven uur lang een appartement belegerd. De actie was gericht tegen Abdelhamid Abaaoud, de geradicaliseerde Belg die ervan verdacht wordt de aanslagen in Parijs te hebben beraamd. Bij de actie heeft een vrouw zichzelf opgeblazen, kwam nog een andere verdachte om het leven en werden zeven personen opgepakt. Hun identiteit is nog niet bekend.

Tijdens de actie, die om 4.20 uur begon, kwamen twee mensen om het leven. Een zelfmoordterroriste blies zich op in het gebouw, een andere terrorist werd dood teruggevonden.

De procureur van Parijs, François Molins, zei dat de operatie was beslist na een telefonieonderzoek en observatie, die aanleiding gaven "te denken dat Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen, zich in een appartement" in Saint-Denis bevond.

Na een urenlange belegering werden zeven mannen opgepakt. Drie van hen in het appartement aan de Rue du Corbillon, twee anderen die zich verstopten in het puin, en de verhuurder van het appartement en een kennis van hem. Over de identiteit van de verdachten in het appartement is nog niets bekend. Forensische teams moeten de plaats nog onderzoeken.

De actie vond plaats in de voorstad Saint-Denis waar een wijk werd afgegrendeld. Het gaat om de voorstad waar vrijdag de eerst aanslag plaatshad, bij het stadion Stade de France.

Abdelhamid Abaaoud
EPA Abdelhamid Abaaoud
ANP

Schietpartij

De antiterroristische eenheid van de Franse gerechtelijke politie kreeg bij de actie de hulp van het interventiekorps Raid, zo meldt een bron aan het Franse persbureau AFP. In totaal zijn 110 agenten ingezet. Er waren meerdere explosies en schietpartijen te horen. 

Het Franse leger stuurde twee eenheden, in totaal een honderdtal mensen, naar Saint-Denis. Dat schrijft de krant Le Figaro. Vrijdag had het leger al dezelfde opdracht uitgevoerd bij de inval in de concertzaal Bataclan, waar honderden mensen gegijzeld werden en 89 mensen werden gedood.

Een vijftiental mensen werd geëvacueerd uit het belegerde appartementsgebouw. Er is psychologische bijstand voorzien voor hen.

Abdeslam en Abaaoud niet gearresteerd

Terroristen Salah Abdeslam en Abdelhamid Abaaoud werden niet gearresteerd bij de actie deze ochtend. Dat meldde de procureur van Parijs Molins op een persconferentie.

Molins kon niet zeggen of een van beiden de tweede dode terrorist was die in het appartement werd aangetroffen. "De staat van de lichamen laat dat niet toe", klonk het. Verder onderzoek op de stoffelijke resten is nodig om de lichamen van zowel de man als van de vrouwelijke terroriste - die zich opblies met een bommengordel - mogelijk te maken.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
AP
AP