Wat we nu weten over de vermoedelijke dader in Straatsburg: “Geradicaliseerd, strafblad en gewelddadig verleden”

Chérif C., de vermoedelijke dader van de terreur Straatsburg.
RV Chérif C., de vermoedelijke dader van de terreur Straatsburg.
De schutter die gisterenavond in het centrum van Straatsburg het vuur opende en zeker twee mensen doodschoot, is een 29-jarige man, die door de media is geïdentificeerd als Chérif Chekatt. Volgens de procureur hebben getuigen de 29-jarige dader, die nog altijd voortvluchtig is, “Allah Akbar” horen roepen. De man was bij de Franse inlichtingendiensten bekend en had een ‘fiche S’, wat betekent dat hij geradicaliseerd was. Gisteren had hij opgepakt moeten worden, in het kader van een onderzoek naar een poging tot doodslag bij een overval afgelopen zomer. 

De 29-jarige Chérif Chekatt, die op 4 februari 1989 in Straatsburg werd geboren, zou in 2016 op de lijst van geradicaliseerde Fransen zijn beland, nadat de binnenlandse veiligheidsdiensten tijdens een gevangenisbezoek zijn gewelddadigheid en religieus proselitisme (overdreven bekeringsdrang, red.) signaleerden.

 Chérif C. werd kort voor 20 uur gisteren in de rue des Orfèvres, temidden de kerstmarkt, opgemerkt met een vuurwapen. Op zijn tocht opende hij verschillende keren het vuur. Hij zou ook een mes hebben gebruikt. Op een gegeven moment kwam hij tegenover vier militairen te staan, waarop een vuurgevecht ontstond. De dader raakte daarbij gewond aan de arm. 

Kort na 20 uur verliet hij met een taxi de plaats van de aanslag richting de wijk Neuhof. De taxibestuurder verklaarde nadien gezien te hebben dat de man gewond en gewapend was. In een poging om zijn verwondingen te verklaren, zou de verdachte hebben uitgelegd wat hij had gedaan en verteld hebben dat hij op militairen had geschoten en tien mensen had gedood. Nadat hij was uitgestapt, stootte de verdachte op politieagenten en ontstond een nieuw vuurgevecht, zo verduidelijkte de procureur vandaag tijdens een persconferentie.

Strafblad

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner kondigde deze nacht in een persconferentie aan dat Chekatt (zonder hem bij naam te noemen) zowel in Frankrijk als in Duitsland een strafblad heeft. In totaal werd hij maar liefst 27 keer veroordeeld. Volgens de procureur hebben getuigen de 29-jarige dader, die nog altijd voortvluchtig is, “Allah Akbar” horen roepen. De twintiger bracht volgens het Duitse gerecht al ettelijke tijd in de gevangenis door wegens het plegen van verschillende inbraken. Zo werd de man in 2016 door een rechtbank in Singen, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, nog veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en drie maanden omdat hij had ingebroken in een tandartspraktijk in Mainz en in een apotheek in Engen.

Volgens het Duitse persagentschap DPA blijkt uit het vonnis van Singen dat de verdachte ook in 2008 in Frankrijk en in 2013 in Zwitserland al tot celstraffen werd veroordeeld wegens meerdere inbraken. Hij legde toen volledige bekentenissen af. 

Sebastian Gollnow/dpa

Wraak

Chekatt werd ook in 2011 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor de mishandeling van een tiener met een gebroken fles, zo schrijft de Franse krant Les Dernières Nouvelles d’Alsace. In totaal zat hij voorafgaand aan zijn veroordeling in Singen vier jaar achter de tralies. Wraak zou een motief kunnen zijn voor de aanval op de kerstmarkt, klinkt het in veiligheidskringen. Mogelijk reageerde Chérif C. impulsief op de poging van de politie om hem te arresteren.

De man groeide met zes broers en zussen op in de ouderlijke woning in Straatsburg. Na zijn studies ging hij bij de gemeente werken, maar sinds 2011 was hij werkloos en heeft hij naar eigen zeggen veel gereisd. Volgens de minister kwam hij al vanaf zijn vroege jeugd in aanraking met de politie voor criminele feiten die niet gelinkt zijn aan terrorisme. Vanwege zijn radicalisering werd hij al enkele jaren door de politie gevolgd.

Nog steeds voortvluchtig

Gisterenochtend probeerde de politie hem op te pakken in verband met een overval van afgelopen zomer, maar de man bleek spoorloos. Toen agenten zich gisteren aanmeldden bij de woning van de man in de wijk Neudorf in Straatsburg, bleek hij afwezig. Bij een huiszoeking vonden de ordediensten onder meer een granaat en een long rifle.

Photo News

De dader is nog altijd voortvluchtig. Eerder op de avond waren er berichten dat hij gewond zou zijn geraakt na de interventie van militairen in Straatsburg, maar hij is voorlopig nog niet opgepakt. Laurent Nunez, staatssecretaris onder de minister van Binnenlandse Zaken, sluit overigens niet uit dat de dader het Franse grondgebied heeft verlaten. Tweehonderd gendarmes en 420 politieagenten zijn intussen gemobiliseerd om de voortvluchtige dader op te sporen. Hij had een ‘fiche S’, wat betekent dat hij wegens mogelijke radicalisering op de radar stond van de staatsveiligheid.

De veiligheidsdiensten zijn niet alleen op zoek naar schutter, maar ook naar diens broer, Sami C. Dat meldt de Duitse krant Tagesspiegel. Volgens het dagblad woonden beide mannen in Straatsburg. De broers worden beschouwd als geradicaliseerd en zouden deel uitmaken van het islamistische milieu in Straatsburg, zo verklaarde een hooggeplaatste veiligheidsverantwoordelijke aan de krant. Over mogelijke contacten met het salafistisch milieu in Duitsland is voorlopig niets bekend.

Vier “verwanten” van Chérif C. zijn vannacht aangehouden voor verhoor. Dat zei Rémy Heitz, de procureur van Parijs, op een persconferentie.

AP

Terreur

“Rekening houdend met de geviseerde locatie, de door de dader gebruikte werkwijze, zijn profiel en de verschillende getuigen die zeggen dat ze de verdachte ‘Allah Akbar’ hebben horen roepen, werd de antiterreursectie van het parket van Parijs ingeschakeld”, aldus de procureur. Eerder had minister van Justitie Nicole Belloubet nog gesteld dat er van een aanslag kan gesproken worden “vanaf het moment dat de antiterreursectie van het parket van Parijs is gevat.” 
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Hofman

  Al deze die geradicaliseerd zijn. / en ze weten het / moeten het land uit. mevrouw . de nieuwe minister gaat haar standpunt moeten herzien.

 • Detlef Van de Wal

  @Dimitri Mostrey. Inderdaad Dimitri.Heb ook al heel wat gevolgd van wat deze Dr Bill Warner verteld over wat er allemaal gebeurde, en wat nu nog steeds bezig is.

 • Werner Verhaegen

  Wat betekent "in de gaten gehouden worden door de staatsveiligheid"? Dan kan zo iemand toch niet in het bezit zijn van wapens of dergelijk tuig. 100% is er nooit, maar wat voor zin heeft het dan iemand in de gaten houden? Wat voor zin heeft het zo'n geradicaliseerd iemand vrij los te laten lopen?

 • Dimitri Mostrey

  Dr Bill Warner legt het u allemaal haarfijn uit. Weinigen beseffen hoe groot het probleem werkelijk is. En het waarom.

 • Johan Goris

  Resultaten, dat is het belangrijkste. Resultaten op gebied van veiligheid, goed migratiebeleid, terugsturing als dat nodig is. Maar politieke spelletjes van links en rechts vergemakkelijken dit proces niet. En door dit te zeggen ben ik misschien als burger ook al een populist...