Wat we nu weten over de brand in de Notre-Dame

AP
In de beroemde kathedraal Notre-Dame in Parijs is gisterenavond rond zeven uur brand uitgebroken. Na uren blussen liet de brandweer rond drie uur 's nachts weten de brand onder controle te hebben. Sinds iets voor 10 uur is het vuur volledig geblust. De exacte omvang van de schade is nog niet bekend, maar duidelijk is wel dat het monument er erg aan toe is: de torenspits is ingestort en het grootste gedeelte van het dak ging in vlammen op. De structuur en twee torens van het gebouw zouden echter behouden zijn. Hieronder een overzicht van alles wat we tot nu toe weten over het Parijse inferno.
Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

- In de beroemde kathedraal Notre-Dame in Parijs is gisterenavond rond 18.50 uur brand uitgebroken. Om 18.15 uur was er nog een misviering begonnen.

Het gebouw werd meteen geëvacueerd en er werd een grote veiligheidsperimeter ingesteld. Zo werd het Île de la Cité, waar de kathedraal zich bevindt, volledig afgezet. Alle bewoners (zo’n duizend mensen) werden geëvacueerd, ook de vijf hotels op het eiland in de Seine zijn ontruimd. 

- Volgens de Franse autoriteiten zijn er bij burgers geen gewonden geteld, wel raakten twee politieagenten en een brandweerman lichtgewond.

- Omstreeks 20 uur begon de kathedraal af te brokkelen en begonnen stukken gloeiend puin naar beneden te vallen. Daarbij stortte ook een torenspits in enkele minuten naar beneden. De ingestorte toren was 93 meter hoog en bestond uit 500 ton hout en 250 ton lood. Nog geen kwartier later werd ook duidelijk dat het volledige dakgebinte in brand stond. Om 20.30 uur is dan ook het volledige dak ingestort. Enkel de stelling waar gewerkt werd aan het dak, bleef staan. De grootste kunstschatten in de kerk zijn gered.

- Rond drie uur ‘s nachts meldde een woordvoerder van de Parijse brandweer dat de brand onder controle was. Sinds kort voor 10 uur is het vuur volledig gedoofd.

- De exacte omvang van de schade is nog niet bekend, maar duidelijk is wel dat het monument er erg aan toe is. Zo is onder andere de torenspits ingestort en ging het grootste gedeelte van het dakgeraamte in vlammen op. De structuur en twee torens van het gebouw zouden echter behouden zijn.

- De Franse autoriteiten gaan inmiddels uit van een accidentele oorzaak van de brand. Het gerecht ondervraagt momenteel de arbeiders die sinds enkele maanden werken uitvoerden in de kathedraal.

- Er werden meer dan 800 brandweerlui ingezet, die de vlammen onder andere vanaf bootjes probeerden onder controle te krijgen. Ze trachtten het vuur langs meerdere kanten te bestrijden. Een deel van de pompiers nam plaats op de torens van de kathedraal die niet door het vuur waren aangetast. 

- In de loop van gisterenavond werd overwogen om met vliegtuigen en heli’s water op de kathedraal te laten vallen, maar dan was heel de constructie van de kathedraal zeker bezweken. 

- Vanuit de hele wereld wordt geschokt gereageerd op de verwoesting die de brand heeft aangericht. De Franse president Emmanuel Macron en premier Edouard Philippe gingen ter plaatse, net als de Franse aartsbisschop Michel Aupetit.

- Macron noemde de brand “een verschrikkelijke tragedie”. “Deze kathedraal gaan we “samen weer opbouwen”. De president gaat een internationale geldinzamelingsactie op touw zetten voor de wederopbouw.

- Gabriel Plus, woordvoerder van de Parijse brandweer, zegt dat zeker 1.000 vierkante meter van het dak van de kathedraal in rook is opgegaan. 

Verschillende rijke zakenmannen halen ondertussen hun portefeuille boven en doneren tientallen miljoenen voor de wederopbouw. De Fransman François-Henri Pinault stelt 100 miljoen euro ter beschikking, terwijl topman Bernard Arnault van luxegoederenconcern LVMH daar nog eens 200 miljoen euro bovenop doet.

- De heropbouw van de kathedraal zal mogelijk decennia in beslag nemen, zegt Eric Fischer, directeur van de Fondation de l’OEuvre Notre-Dame, de stichting die waakt over het patrimonium van de kathedraal van Parijs.

- De Notre-Dame is de meest bezochte bezienswaardigheid van Parijs. De kathedraal in vroege gotische stijl werd gebouwd tussen 1163 en 1345. Het monument in het centrum van de Lichtstad lokt jaarlijks miljoenen bezoekers.

- Experts, architecten en de brandweer doen op dit moment onderzoek in de nasmeulende kathedraal. Met warmtecamera’s worden eventuele brandhaarden opgespoord en het monument wordt aan alle kanten gekoeld. Het onderzoek gaat waarschijnlijk weken duren. De brandweer blijft sowieso nog twee dagen aanwezig in de kerk.
70 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benjamin Muilwijk

  Hoe kunnen Franse autoriteiten nog geen 24 uur na de brand er al van uit gaan dat dit een accident was?

 • Lore Kluwer

  Met stijgende verbazing lees ik de talloze negatieve reacties. Ik ga TVG nog moeten geloven, die onlangs schreef dat onze ongelooflijke zelfhaat een groter gevaar is dan de islamisering. Wees toch eens fier op onze cultuur, mensen. Gelovig of niet gelovig zijn speelt daarbij geen rol. Of beleven we vandaag echt de teloorgang van het Westen? Triest.

 • chris delanghe

  Uiteraard is dat vreselijk wat daar gebeurt is. Toch heel bizar. De poppekast kan beginnen. Benieuwd hoelang dit gaat duren alvorens men de oorzaak kent en wat de officiele versie zal inhouden. Benieuwd. Heel benieuwd zelfs. Professionele bedrijven die dergelijke werken doen weten toch wat de risicos zijn van deze heel oude gebouwen vol hout en "schoorsteeneffecten" ...

 • irene van impe

  Zoals F. Sonnemans, heb ik ook mijn bedenkingen, een paar jaar was er toch al een Peugeot met gaz bussen nabij Notre Dame gevonden. Hier met de werken was het misschien niet moeilijk "een goede ziel" te vinden. Dat men ook aan de Sagrada Familia in Barcelona denkt, ook bedreigd. Met de werken valt het minder op. en de waarheid zal misschien niet bekend geraken.

 • Christine Laevers

  In Frankrijk staan er nog genoeg oude eiken. ND terug opbouwen met de houten pinnen enz. In mijn wei staan er honderden eikenboompjes. Na twee jaar zijn ze al een meter hoog. Als ik niet maai... Wie gaat nu ND vergelijken met de duur van twee of drie generaties mensen ? En ik ben athéiste.