Wat voorafging aan het belagen van directieleden van Air France

De directie van Air France kondigde gisteren aan dat er 2900 banen geschrapt worden. Toen een honderdtal betogers de zaal binnendrong waar de centrale ondernemingsraad vergaderde, moesten twee directieleden vluchten met ontbloot bovenlijf en een gescheurd hemd. Op Facebook circuleren beelden van wat er aan dat moment voorafging.

Erika, een werkneemster van Air France, zegt de directieleden ongezouten haar mening. "Wij hebben onze inspanningen gedaan, al vier jaar zijn onze lonen bevroren. Toch moeten wij het gelag betalen", zegt ze aan de directieleden die rustig koffie drinken en haar negeren.

"We zijn niet gekomen om in conflict te gaan. We willen een dialoog, dat is al wat we vragen, we willen praten", zegt ze nog. De directeur tot wie ze zich richt, keert haar de rug toe.

Gevoel gerespecteerd te worden
Maar de vrouw wijst hen op hun gebrek aan beleefdheid en gaat verder. "Ik verdien 1800 euro. Is het zo'n loon dat Frankrijk ten gronde richt? Wij moeten transparant zijn tegenover de klanten. Maar zijn jullie transparant tegenover ons? We moeten de klanten respecteren. Wat jullie hier om tien uur hebben verteld, horen we als sinds zaterdag op het nieuws. Is dat respect? Is het normaal dat we in de pers moeten vernemen hoeveel onder ons hun baan gaan verliezen? Toon je zo respect voor mensen die 30 jaar anciënniteit hebben, die Air France groot hebben gemaakt? Is dat de manier om ons te bedanken? Het zijn de werknemers die Air France groot hebben gemaakt, zeker niet jullie. We zijn niet gekomen om het conflict te zoeken. We zijn gekomen om het gevoel te krijgen dat we gerespecteerd worden. Maar zelfs dat kan je ons niet geven. Nochtans, ik zeg het u, wij dragen ons uniform met trots".

Terwijl ze haar betoog houdt, kijkt de directeur onbewogen en met gekruiste armen naar het plafond.

Sinds 2008 verdwenen al 15.000 banen bij Air France, die de concurrentie ondervindt van low cost-vliegmaatschappijen op de korte vluchten en enkele Arabische maatschappijen op de lange afstanden.