Wat u moet weten over het eerste presidentsdebat

Het presidentsdebat in drie vragen

REUTERS
In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016, vindt vanavond in de Verenigde Staten het eerste televisiedebat tussen de Republikeinse kandidaten plaats. Alle ogen zijn gericht op topfavoriet en enfant terrible Donald Trump: weet hij de Amerikanen te overtuigen en ziet hij zijn ster verder rijzen? Of gaat hij af als een gieter? Dat het spannend wordt, is zeker.

1. Wanneer wordt het debat gehouden?

Het eerste televisiedebat wordt georganiseerd door de conservatie zender Fox News en vindt vanavond plaats om 21 uur (lokale tijd). In België is het op dat moment 3 uur 's nachts, dus wie het debat wil volgen, zal dat met kleine oogjes moeten doen.

De zeven kandidaten die niet geselecteerd werden voor het debat, mogen als troostprijs onderling debatteren om 17 uur (23 uur Belgische tijd).

2. Wie staat er in de arena?

Fox News maakte woensdag (lokale tijd) alle deelnemers bekend. De tien kandidaten werden geselecteerd op basis van de resultaten van de vijf meest recente nationale peilingen. Vastgoedmagnaat Donald Trump blijkt voorlopig onovertroffen en staat helemaal bovenaan het lijstje. Na hem komen Jeb Bush en Scott Walker, die beiden goed scoorden in de laatste polls.

Omdat Trump de lijst aanvoert, krijgt hij een centrale plaats op het podium. Links en rechts van hem staan Bush en Walker. Ook de rest van de kandidaten wordt gerangschikt op basis van hun resultaten in de peilingen: helemaal aan het uiteinde staan Chris Christie en John Kasich, de kandidaten dit het minst goed scoorden. 

De volledige lijst:

1. Donald Trump (vastgoedmagnaat)
2. Jeb Bush (ex-gouverneur Florida)
3. Scott Walker (gouverneur Wisconsin)
4. Mike Huckabee (ex-gouverneur Arkansas)
5. Ben Carson (voormalig neurochirurg)
6. Ted Cruz (senator)
7. Marco Rubio (senator)
8. Rand Paul (senator)
9. Chris Christie (gouverneur New Jersey)
10. John Kasich (gouverneur Ohio)

3. Wat kunnen we verwachten?

Iedereen - de Republikeinse top nog het meest - houdt zijn adem in: wat heeft Donald Trump voor vanavond in petto? Trump staat niet bekend om zijn fijnzinnigheid en blundert erop los. Hij zit niet verlegen om een grove uitspraak en enige zelfkritiek lijkt hem vreemd.

Er staat nochtans veel op het spel: een televisiedebat kan je carrière maken of kraken. Zal na vanavond blijken dat Trump een eendagsvlieg was en zal hij aan populariteit inboeten? Of doet hij het goed en blijft hij de Republikeinse voorverkiezingen domineren? Dat laatste scenario baart het Republikeinse establishment grote zorgen: op die manier dreigt de partij immers haar gematigde kiezers te verliezen en lijkt het Witte Huis plots wel erg ver weg. 

Trump zelf blijft nogal kalmpjes onder de commotie: "Ik heb nog nooit gedebatteerd", vertelt hij aan Fox News. "En ik ga er ook niet echt voor repeteren. Ik denk dat je vooral jezelf moet blijven."