Wat te verwachten met Boris Johnson (opnieuw) aan het roer?

De Britse premier Boris Johnson met zijn hondje.
Getty Images De Britse premier Boris Johnson met zijn hondje.
Zoals het er nu uitziet, halen de Conservatieven van Boris Johnson een ruime absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis. De premier kan dan zijn brexitplannen doorduwen, maar de Tories hebben nog een en ander in petto.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Boris Johnson zit al sinds afgelopen zomer in Downing Street 10. Maar ‘BoJo’ kwam als vervanger van Theresa May in het spel, en werd dus nooit verkozen. Dat verandert nu, als we tenminste op de exitpolls mogen afgaan: die voorspellen een absolute meerderheid voor de Conservatieven..

Johnsons eerste prioriteit wordt naar alle waarschijnlijkheid de brexit. “Get brexit done” was de slogan van de Tories. Johnson kreeg vlak voor er vervroegde verkiezingen kwamen al het principiële akkoord van het Lagerhuis voor zijn brexitdeal met de EU. Wellicht zal hij alle nodige wetgeving in de komende weken door het parlement willen jagen, waarna de Britten de Europese Unie op 31 januari 2020 kunnen verlaten. 

De overgangsperiode loopt dan in principe tot eind 2020. Een verlenging tot december 2022 is mogelijk, maar dat zal met Johnson aan het roer allicht niet gebeuren. Als er tegen eind volgend jaar geen handelsakkoord met de Europese Unie op tafel ligt, is een chaotische brexit dus in principe nog altijd mogelijk.

lees verder onder de foto:

Exitpollresultaten in Londen.
AP Exitpollresultaten in Londen.

Brexit beu

Maar de campagne draaide rond meer dan brexit alleen. De Britse Jan Modaal is het hele debat al lang beu, en maakt zich zorgen om het tekort aan middelen voor de gezondheidszorg, het onderwijs en de politie, en het immense tekort aan verplegend personeel. Ook daar hadden de Tories aandacht voor in hun verkiezingsmanifest.

De Conservatieven willen elk jaar miljarden investeren in de openbare gezondheidszorg NHS. Dat moet onder meer toelaten 40 nieuwe ziekenhuizen te financieren in de komende 10 jaar, en 50.000 extra verpleegkundigen aan te werven. Daarnaast zouden scholen tot 5.000 pond per leerling krijgen, zouden beginnende leerkrachten een hoger startloon krijgen en beloofden Johnson en co. een fonds van 1 miljard pond voor opvang voor en na school en tijdens vakanties.

Daarnaast zouden er 20.000 extra politieagenten aangeworven worden en mikken de Tories op 10.000 extra plaatsen in gevangenissen. De partij wil ook de immigratie richting het Verenigd Koninkrijk beperken, al plakte daar in het manifest geen concreet cijfer op.

Queen's speech

Of en hoe de Conservatieven dat allemaal willen waarmaken, weten we in de komende weken en maanden. De aandacht zal wellicht eerst naar de brexit gaan, waarna de regeerverklaring - de ‘Queens speech’ - en de begroting zullen moeten wachten tot 2020.

De voorlopige resultaten - met zowat 227 van de 650 kiesdistricten geteld - geven Johnsons Conservatieve partij een ruime meerderheid in het Lagerhuis, en voorspellen een zware nederlaag voor Labour. Op de volledige resultaten is het echter nog wachten tot iets later in de ochtend.

Kat Larry voor de deur van Downing Street 10, de ambstwoning van de premier. Het ziet ernaar uit dat ‘BoJo’ voorlopig niet hoeft te verhuizen.
AP Kat Larry voor de deur van Downing Street 10, de ambstwoning van de premier. Het ziet ernaar uit dat ‘BoJo’ voorlopig niet hoeft te verhuizen.
Boris Johnsons naam op een blauwe rozet voor de Conservatieven.
AFP Boris Johnsons naam op een blauwe rozet voor de Conservatieven.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lars vandenberge

  Dat eilandje zal niet weten wat hen overkomt als ze internationaal met de economische grootmachten moet onderhandelen. Eens kijken hoeveel gewicht ze in de schaal gaan kunnen leggen. Ze gaan nog Europa nog smeken om nieuwe gunstmaatregelingen.

 • Peter Hegge

  Saudi-Arabië, VS, China, EU, India, Australië. Stuk voor stuk landen die heel graag, maar dan ook heel graag met de Britten willen dealen. Als het nu op 11 maanden zou kunnen lukken met de EU, duurt het geen 3 jaar en zijn ze verlost van het klimaat gedoe. Regeltjes gedoe. Weet je nog of dit of dat of de derde oplossing. Ze gaan voor de Britten een vierde mogen maken. Waren die slim toen ze hun pond hebben gehouden.

 • boudewijn segers

  Slechter dan in Europa kan het niet gaan..!!! Laat ze maar doen...heel grote armoede in de UK en heel grote rijkdom in Europa??? Vergeet het.

 • Gino Denil

  43,6 % van de stemmen. Wel de meerderheid in zetels maar niet van de bevolking.

 • Erwin Vandriessche

  De grootste grappige soap van de eeuw (BREXIT) kan verder gaan! Het is nu te hopen dat ook de EU het been stijf houdt en eindelijk eens toont dat het ook tanden heeft!