Wat speelt er zich af in hoofd van schoolschutters? Deze psycholoog probeert mysterie te doorgronden en deed al opmerkelijke vaststellingen

Een beeld van Nikolas Cruz, terwijl hij naar de gevangenis in Fort Lauderdale wordt overgebracht. Rechts de Amerikaanse psycholoog Peter Langman.
AFP/RV Een beeld van Nikolas Cruz, terwijl hij naar de gevangenis in Fort Lauderdale wordt overgebracht. Rechts de Amerikaanse psycholoog Peter Langman.
Wat ging er door Nikolas Cruz (19) heen toen hij gisteren gewapend met een AR-15 naar zijn vroegere middelbare school in Florida trok en er het vuur opende op de leerkrachten en leerlingen die er net hun dag hadden opzitten? Niemand die het weet, maar de Amerikaanse psycholoog Peter Langman - die zich specialiseerde in schietpartijen op scholen - heeft wel een vermoeden over wat daders als Cruz drijft. Hij maakt er zijn levenswerk van om te begrijpen wat schoolschutters op hun pad naar geweld zet. En minstens even belangrijk: hoe we hen kunnen stoppen.

Waarom doden kinderen? Het is volgens psycholoog Peter Langman – die al twee boeken schreef over schoolschutters – geen vraag waar een eenduidig antwoord op te geven is. “Mensen hopen vaak dat er één reden te ontdekken is, één trigger”, vertelde hij al aan de Britse krant The Guardian. “Dat is niet zo. Soms speelt er een wraakfactor en is het geweld bijvoorbeeld gericht tegen iemand die hen heeft afgewezen of een leraar die hen heeft gestraft. Maar soms gebeurt de aanval ook compleet willekeurig. Dan voelen ze bijvoorbeeld een razernij vanbinnen en werken ze dat uit op de wereld rondom hen. Dan zijn de slachtoffers vreemden. Maar evengoed willen ze gewoon naam maken. Ze zijn dan niemand en willen internationale erkenning door hun moordpartij.”

Mythes

Desondanks deed Langman enkele opmerkelijke vaststellingen terwijl hij dossier van schoolschutters bestudeerde. Zo bleken de meeste daders mannen te zijn en waren ze allemaal onder te brengen in één van drie psychologische profielen. En hij kon ook een reeks hardnekkige mythes ontkrachten. “Stereotiepen die niet alleen niet kloppen, maar ook gevaarlijk zijn. Want ze kunnen ertoe leiden dat bedreigingen minder serieus worden genomen. Met alle gevolgen van dien.”

Je hebt 25% van dit artikel gelezen
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jean De Grande

  Zwitserland (het zwaarst bewapende land van Europa, hier mag elke dienstplichtige na zijn legerdienst zijn wapen mee naar huis nemen!) heeft bijna vier keer minder wapenincidenten als België met zijn strenge reglementering. Leg me dat maar eens uit.

 • Anita Wellens

  Hij zat aan de anti-depressivia, de oorzaak van talrijke massamoorden. Maar big pharma wil geen geld verliezen, dat mag niet gezegd worden.

 • Peter Buyck

  De directie van de 'jongen' wist dit al maandenlang. Ze hadden hem maatregelen gegeven wegens wapenvertoon en bedreiginge; ze verboden hem toegang met een rugzak... Dan komt die 'directeur' met krokodilletranen... 'we hadden geen enkel idee'... Dit is '13 reasons why' x zovele slachtoffers x zovele incidenten. Wanneer grijpt de politiek in?

 • Sobek Wessels

  Het probleem is dat elke gek in de VS een semi automatisch oorlogswapen kan kopen en dit zo kan ombouwen tot een vol automatisch wapen ! Verbied particuliere wapen verkoop en een zeer lange screening periode voor je een wapen vergunning kan bekomen mss een leeftijd grens zoals bij alcohol en een verbod op oorlogswapens ? Als je op eenden gaat jagen in de VS mag je wapen maar drie kogels kunnen dragen , dus daar gaat het dan wel de wapenwet aanpassen ??

 • Jean Paul Peelos

  Vijgen na Pasen. Makkelijk praten heeft die man. Trouwens zie het nagenoeg alleen in de VS. Waarom? Zal het ook overwaaien naar de EU ?