Wat scheelt er met Kim Jong-un? Noord-Koreaanse leider toont zich niet meer in het openbaar

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un bleef afwezig op een belangrijke nationale feestdag.
REUTERS De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un bleef afwezig op een belangrijke nationale feestdag.
De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un is al meer dan twee weken niet in de openbaarheid verschenen. Nochtans was er in het land afgelopen zaterdag een belangrijke nationale feestdag, die hij nooit eerder miste. Mogelijk heeft zijn afwezigheid te maken met het coronavirus.

Het buurland van China heeft nog geen gevallen van het nieuwe coronavirus gemeld. Toch heeft de afwezigheid van Kim mogelijk met angst voor het virus te maken, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. 

Kim is voor het laatst in de openbaarheid gezien bij een concert in Pyongyang op 25 januari ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar. Sindsdien is hij nergens meer verschenen en is niet genoemd door de staatsmedia, op een uitzondering na.

Zijn laatste publieke optreden, op 25 januari ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar.
EPA Zijn laatste publieke optreden, op 25 januari ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar.

Afgelopen zaterdag was het de dag van de Opbouw van het Leger, sinds 1948 een belangrijke nationale feestdag en een gelegenheid voor massale samenkomsten. Kim is tot dit jaar altijd aanwezig geweest op militaire evenementen voor en op deze feestdag.

Dit jaar echter werd slechts summier gemeld dat hoge officieren monumenten ter ere van Kims grootvader en vader, Kim Il-sung en Kim Jong-il, hebben bezocht. De huidige leider heeft voor die plechtigheden bloemen gestuurd, volgens de staatskrant Rodong Sinmun.

Het regime in Pyongyang doet er alles aan om het Chinese virus buiten de deur te houden. Het verkeer met China is voor een groot deel stilgelegd.