Exclusief voor abonnees

Wat met de Belgische IS-strijders in Syrië? De mogelijkheden drogen op

NYT
De vervolging van de Belgische IS-strijders in Syrië dreigt een enorm probleem te worden. Hen laten berechten in Irak – zoals de regering wil – wordt lastig. Irak lijkt daar niet toe bereid, tenzij voor veel geld. Hen zelf berechten wordt ook aartsmoeilijk. Bewijzen vinden voor hun misdaden is zelfs voor de Verenigde Naties een bijna onmogelijke taak.

In de Wetstraat is de afgelopen maanden urenlang gedebatteerd over wat ons land moet aanvangen met de ruim 55 Belgische IS-strijders die momenteel vastgehouden worden in Syrië. Moeten zij in Irak berecht worden, desnoods met het risico op de doodstraf? Moet België hen terughalen en hier laten berechten door het eigen justitieapparaat? Of moet er een (nieuw) internationaal strafhof komen?

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marleen De Laender

  Het is weer te moeilijk voor de door hen 'gehate Westerse landen, met tig wetten ivm mensenrechten' , om dat simpel op te lossen. Europese nationaliteit afnemen, en terug naar thuisland. Klaar! Hun 100000den slachtoffers moesten ook niet rekenen op 'de Mensenrechten'.

 • michel De Blay

  Als één persoon ,in dit geval die rechter, uiteindelijk een heel parlement en regering buitenspel kan zetten, dan heb je niets meer of minder dan een diktatuur.

 • Lucas Theophiel

  Berechten in Irak, daar kunnen ze de juiste straf krijgen. Hier is dat niet mogelijk.

 • Jef Timmermans

  Ik begrijp nog steeds niet waarom men de Belgische nationaliteit niet afneemt van Syriëgangers. Ze hebben toch 2 nationaliteiten. Dat het land van herkomst hen maar terugneemt en het probleem oplost.

 • Peter Vandewalle

  Geef Irak gewoon een doos of drie kogels cadeau en los het daarmee op. Die terroristen en hun haatlarven zijn hier niet welkom. Elke rechter of politicus die ze absoluut naar hier wil halen is medeverantwoordelijk voor de aanslagen die zij of hun nakomelingen hier plegen.