Wat gebeurt er met het fortuin van Ikea-oprichter Ingvar Kamprad?

Archiefbeeld.
EPA Archiefbeeld.
Ingvar Kamprad, de oprichter van IKEA die dit weekend overleed op 91-jarige leeftijd, was een multimiljardair met een geschat vermogen van meer dan 60 miljard euro in 2016. Wat gebeurt er nu met het fortuin dat hij nalaat?

Ingvar Kamprad stond gekend als een zuinig man die ondanks zijn groot vermogen toch op kleine voet leefde. Ook stond hij erom bekend creatief om te gaan met belastingsystemen. Daardoor is de bedrijfsstructuur van IKEA even ingewikkeld als het in elkaar zetten van een IKEA-meubelstuk. Het is een complexe, zakelijke constructie die bestaat uit stichtingen, holdings, bedrijven en trusts verspreid over de hele wereld. 

Aan de basis van die constructie staan drie grote bedrijven die sinds het pensioen van Kamprad in 2013 in handen zijn van zijn drie zonen. Kamprad zette de constructie op om zijn nalatenschap te beschermen tegen overnames en het is dus ook waarschijnlijk dat zijn erfenis nu naar zijn drie zonen gaat. De drie basisbedrijven zijn gevestigd in drie grote belastingparadijzen, namelijk Liechtenstein, Nederland en Luxemburg. 

Vooral de constructie in Nederland springt in het oog, omdat die lang ingeschreven stond als een non-profit organisatie die zich inzet voor 'de promotie en ondersteuning van innovatie op het gebied van architectuur en ontwerp'. Eigenlijk komt het erop neer dat het bedrijf in Nederland zich tot 2009 voordeed als een goed doel om zo belastingen te kunnen ontwijken.

Goede doelen

In Nederland staan er verder nog twee andere IKEA-stichtingen geregistreerd als goed doel. Slechts één daarvan, Ikea Foundation, is werkelijk een goed doel. Ondanks de bizarre belastingconstructies doneert IKEA dus ook daadwerkelijk geld aan goede doelen. De IKEA Foundation zet zich namelijk in voor het welzijn van kinderen in de armste gemeenschappen. Ze zorgen daarbij voor een thuis, gezondheid, onderwijs en een basisinkomen. Verder ondersteunt de IKEA Foundation ook organisaties zoals UNICEF en de Verenigde Naties. Het is dus aannemelijk dat een deel van Kamprads erfenis ook naar het goede doel zal gaan.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Raoul Hoylaerts

  ik trek me der niks van aan,het is toch niet voor mij. iemand?

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Koop al jaren Ikea meubelen en steek ze zelf ineen. NOOIT problemen mee gehad. Ge moet wel een beetje gezond verstand hebben en ordelijk te werk gaan. Versta niet dat mensen daar problemen mee hebben.

 • Ronald Polutnik

  Zo zie je maar en zoals gezegd , alsof in de armoede leven en bij de rijkste van de aarde te zijn . Dus had hij dat kapitaal toch niet nodig . Dat is hebzucht , en zo leven er heel veel op aarde . Altijd maar meer willen en dan leven als een armoei zaaier .

 • Etienne De Bondt

  Ze kunnen er hun handleidingen wat mee verbeteren,

 • Kamil Kose

  Eerst en vooral RIP,je hebt dat goed gedaan kerel!en zo bescheiden blijven terwijl je 1 van de aardse rijken waard!zo zie je maar dat je het allemaal kunt terwijl je het niet echt nodig hebt!en u fortuin dat gaat naar de jongens!