Wat deze moslims voor joodse oma (105) deden, grenst aan het ongelofelijke

The Independent
Toen het leven van de Britse Lily als hoogbejaarde dame extra zwaar werd, gingen haar moslimburen tot het uiterste om hun 'geadopteerde' oma de beste zorgen ooit te geven. Een wonderlijk verhaal over grenzeloze liefde.

In 1939 vluchtte de joodse Lily uit Duitsland en kwam in het Verenigd Koninkrijk terecht. Ze trouwde met Joe, ging in de Londense wijk Willesden Green wonen en kreeg een dochter.

Heup
Sinds de dood van haar echtgenoot 25 jaar geleden trok ze zich alleen uit de slag. Op haar 99ste viel ze echter en brak haar heup. Maar Lily dacht er niet aan om naar een rusthuis te gaan. Na een zware revalidatieperiode ging ze weer naar haar vertrouwde woning.

Verenigde Staten
Haar enige kind, Regina, trouwde met een Amerikaan en verhuisde naar de Verenigde Staten. Ze bezocht haar moeder meerdere keren per jaar en belde haar twee keer per dag. Maar steun kwam er ook uit onverwachte hoek.

Praatje
Toen ze op haar 94ste in haar voortuintje aan het werken was, raakte Lily aan de praat met haar nieuwe Pakistaanse buren. Het was een grote devote moslimfamilie met veertien leden. Vijfmaal daags maakten ze tijd om te bidden. Alle vrouwen droegen de hijab en iedereen leefde strikt de regels van de islam na. Dat hield ook een immens respect in voor oudere mensen.

"Oma"
Het jongste lid van de familie, een meisje van twee jaar oud, begon Lily consequent aan te spreken met "oma". Sindsdien werden de joodse oma en haar moslimburen erg close en werd de grootmoeder een lid van de familie.

Klusjes
Zo knapte pater familias Mohammed klusjes op in haar huis en dronk thee met haar. Moeder Shamin en haar dochters brachten maaltijden die ze zelf hadden bereid en sprongen dagelijks binnen. Ze hielden ook de enige dochter van Lily op de hoogte dat haar moeder het goed stelde.

Tijdens de viering van haar 100ste verjaardag kreeg de Pakistaanse familie een bevoorrechte plaats aan de tafel van het kranige feestvarken. Tot haar 105de was Lily nog vrij zelfstandig. Recent begon ze het leven echter zwaar te vinden. Dus staken haar Pakistaanse buren nog een tandje bij.

Kaart
Ze kwamen elke morgen langs om Lily te helpen met zich te wassen en aan te kleden. Ze verhuisden het bed van 'hun' oma naar het gelijkvloers en stopten haar elke avond in bed. Toen Lily 105 werd, brachten ze een bijzondere verjaardagskaart met daarop de ontroerende tekst: "Voor oma. We houden van je."

Toen de toestand van Lily erg verslechterde, kwam haar dochter Regina permanent bij haar inwonen om voor haar te zorgen. Maar het was te veel werk voor één persoon, dus bleven de buren dagelijks bijspringen.

Aarde
Op 26 maart 2015 overleed Lily. Geheel volgens de joodse traditie werd ze de volgende dag al begraven. Mohammed en Shamin woonden de plechtigheid bij, net zoals de Iraakse buren van de grootmoeder. Terwijl de kist naar beneden werd gelaten, schepten Mohammed en de andere aanwezige moslimmannen aarde over de kist heen. Ook na haar dood bleef Lily evenveel liefde, zorg en toewijding krijgen van haar bijzondere buren.

Misschien gaat het toch zo slecht nog niet met de mensheid.
We zijn allemaal mensen.