Exclusief voor abonnees

Wat betekent de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië voor IS?

Amerikaanse militaire voertuigen patrouilleren in Hajin in Oost-Syrië. De stad geldt als een van de laatste bolwerken van IS.
AFP Amerikaanse militaire voertuigen patrouilleren in Hajin in Oost-Syrië. De stad geldt als een van de laatste bolwerken van IS.
De Amerikanen verlaten Syrië. Wat betekent dit voor IS? Ook al is de terreurbeweging flink in omvang afgenomen, de dreiging blijft groot. IS heeft straks niet meer het gevaar van drones en straaljagers. Bovendien zijn de achterblijvers vanwege hun taaiheid moeilijk te bestrijden.

Je hebt 4% van dit artikel gelezen
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anita Wellens

  Nu IS zonder luchtmacht zit zal het rap gedaan zijn!

 • Roel Mick

  Niks. Alleen Assad kan dat daar onder controle krijgen. Onder Assad was er relatieve vrede en geen IS. Amerikanen hebben oorlog gecreëerd door proberen Assad af te zetten. En daardoor hebben ze meer dan 300.000 doden op hun geweten.

 • paul stockmans

  De vraag is ook wat er gaat gebeuren met de ongeveer 3000 gevangengenomen IS-strijders en hun familieleden die in handen zijn van de SDF. Poepsimpel, stuur ze allemaal naar Belgie !

 • RENE LENAERTS

  Assad heeft altijd beweerd dat het louter terroristen waren die hem van de macht wilden verdrijven. Hij zou nog grotendeels gelijk kunnen krijgen ook. Voor de stabiliteit van de regio is het best dat Koerden, Russen en Assad het op een akkoord gooien. En die 3000 gevangen strijders? We hoeven het niet eens te weten.

 • Jelle Niels

  Dat alle olie bijna op is. En ze een ander land gaan pluimen.