Exclusief voor abonnees

Wat als D-Day mislukt was? Spraken we dan nu Duits?

Operatie Overlord luidde 75 jaar geleden het begin in van onze bevrijding. Maar wat als de uiterst riskante invasie niet was geslaagd? Hadden we dan nu Duits gesproken? 

Generaal Eisenhower had zijn verklaring al geschreven voor áls D-Day mis zou gaan. “Het is niet gelukt om in het gebied van Cherbourg-Havre voet aan de grond te krijgen en ik heb mijn troepen teruggetrokken”, schreef hij op een briefje dat hij in zijn borstzak stak. “Mijn beslissing om aan te vallen op dit moment en op deze plaats was gebaseerd op de best beschikbare informatie. De soldaten, de luchtmacht en de marine hebben alles gedaan wat aan moed en toewijding mogelijk was voor aan hun taak. Als er bij deze poging sprake is van enige blaam of fout, dan betreft die alleen mij.”

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  Jeroen deschrijverv: nooit opgeldtvin school zeker want wat Filip desmedt hier zei is een u 8verdelen waarheid. Een oorlog kent eNiel verliezers is de praktijk. De theorie van van de groten der aarde" is steeds dat zij winnaar zijn....want zij hebben nooit in e loopgraven gezeten zoals "het gewone volk" dus zi nbepalen de "waarheid" in de geschiedenisboeken...

 • Nicolas Van Hoecke

  Duits zouden we sowieso gesproken hebben. Grootste reden dat Duitsland verloren heeft is omdat ze Rusland hebben aangevallen nadat Hitler eerst een overeenkomt had om dit niet te doen. Is dan ook de enige reden waarom de Russen uiteindelijk hebben meegedaan.

 • jeroen Deschrijver

  Filip desmedt, je spreekt over "winnaars". In een oorlog zijn er enkel verliezers. De ene verliest meer dan de andere.

 • Peeters Freddy

  Na 75 jaar en miljoenen doden stellen ze de vraag of we Duits zouden spreken als Duitsland zou winnen, waarom steld men die overbodige vraag nu nog.

 • Wesley Gevaert

  Duitsland heeft de oorlog verloren in het Oosten. Die schamele 50.000 Duitsers aan de Westkust gingen nooit een verschil maken. De Amerikanen wouden vooral Rusland stoppen en de Duitse wetenschappers een thuis bieden. Dus om de vraag te beantwoorden, we gingen Russisch gesproken hebben.