Washington wil drie Oekraïense bataljons opleiden

AP
De Verenigde Staten willen vanaf maart drie bataljons van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken opleiden. Dat kondigde generaal Frederick Hodges, bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa, vandaag aan bij een bezoek aan het Internationale Corps Noordoost in de Poolse havenstad Szczecin.

De opleiding vindt plaats in het West-Oekraïense Lviv, zei Hodges volgens een bericht van het Poolse persagentschap PAP.

In Lviv zal een Amerikaans bataljon de Oekraïners onder meer scholen in de verdediging van bruggen en andere strategisch belangrijke punten, aldus Hodges. Ook de bescherming tegen artillerieaanvallen zal onderdeel van de training zijn. Voorts gaat het om medische opleiding en de "afweer van Russische pogingen om Oekraïense communicatie te verstoren", klonk het nog.

"België gelooft niet in militair antwoord"

In de Verenigde Staten gaan zowel in Republikeinse als in Democratische rangen stemmen op voor de levering van wapens aan het Oekraïense leger, dat strijdt tegen pro-Russische rebellen in het oosten van het land. President Barack Obama bevestigde maandag dat de wapenlevering een van de onderzochte opties is, maar dat er nog geen beslissing werd genomen.

België wil niet dat er in de huidige omstandigheden wapens worden geleverd aan Oekraïne. De oplossing van het conflict moet via politieke weg verlopen, zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vandaag in de bevoegde Kamercommissie.

"België vindt dat de zoektocht naar een politieke oplossing prioriteit moet hebben en gelooft niet in een militair antwoord. Wapens leveren aan Oekraïne betekent dat we toegeven aan een militaire escalatie en een overwinning van de oorlogslogica. Dat is op zijn minst prematuur", aldus Reynders.